Merk je dat je steeds een beetje lastiger de trap op en af komt? Of is er juist abrupt iets in je situatie veranderd, waardoor traplopen van het ene op het andere moment helemaal niet meer gaat? Er kunnen verschillende redenen zijn om over te gaan op het plaatsen van een traplift. Wat de reden ook is, lang niet iedereen weet hoe dat nu precies aangepakt dient te worden. Wat moet je doen, als je hebt besloten dat je graag een traplift wilt?

In je eigen woning bepaal je het zelf

Heb je een koopwoning? Dan is het plaatsen van een traplift eigenlijk het gemakkelijkst. Het is je eigen woning, dus jij bepaalt wat erin gebeurt. Je kunt dus zelf contact opnemen met een aanbieder van trapliften, zoals Handicare, en advies inwinnen over de plaatsing ervan. Welk type lift je kiest, wanneer je hem laat plaatsen en door wie, dat bepaal je helemaal zelf.


De kosten, die zijn ook voor jou. Althans, als je besluit de traplift zelf aan te schaffen. Je kunt echter ook een beroep doen op de WMO. Dit verloopt via de gemeente. Let hierbij wel op dat je vaak niet per se kunt kiezen wat je precies wilt. Niet het type traplift, maar ook niet de aanbieder. In het slechtste geval kan zelfs besloten worden dat een traplift niet de beste oplossing is voor jouw klachten, of dat jouw beperking niet ernstig genoeg is om er eentje te laten plaatsen. Denk er dus goed over na of je een dergelijk aanvraag wilt starten, of de traplift liever uit eigen portemonnee betaalt. Dit hoeft helemaal niet zo duur te zijn, er zijn modellen die voor vrijwel iedereen prima te betalen zijn. Meer informatie is te vinden op deze website: https://handicare-trapliften.nl/.

In een huurhuis kun je niet zomaar aan de slag

Woon je in een huurhuis? Dan ligt de situatie iets anders. Alhoewel je hierin aanpassingen mag doen, zijn hier wel regels aan verbonden. De woning mag er niet te ingrijpend door veranderen, of de aanpassingen moeten voor je het huurcontract beëindigt weer ongedaan gemaakt worden.

Vaak is het het slimst om even contact op te nemen met de verhuurder. Deze kan je precies vertellen wat de mogelijkheden zijn, en je eventueel verwijzen naar de partij die je verder kan helpen. Let wel op dat hierbij ook weer gekeken mag worden naar de noodzaak van een traplift. Heb je hem echt nodig om de woning te kunnen blijven gebruiken, dan moet een verhuurder je meestal helpen. Wil je de traplift vooral voor het comfort, dan kan het goed zijn dat een verhuurder je niet van dienst kan zijn.

Door admin