verse-groentes-van-de-bbq

De zomer, de ideale tijd om met vrienden of familie te barbecueën. Erg fijn ook om met een grote groep mensen te doen, denk hierbij aan een lange tafel waarbij grote schalen eten worden doorgegeven. Natuurlijk heb je, naast de juiste barbecue recepten, ook de  juiste ingrediënten en spullen nodig en voor een grote groep mensen kan het maken van de boodschappenlijst hiervoor, nogal eens overweldigend overkomen. Geen nood, wij helpen je hieronder.

Vlees voor op de barbecue

Vlees is uiteraard een van de belangrijkste ingrediënten voor een barbecue. Elke supermarkt en slagerij heeft natuurlijk kan-en-klaar bbq vlees in de schappen, maar als je voor een grote groep moet inkopen kan het een stuk goedkoper zijn om dit zelf te maken. Denk hierbij aan:

  • hamburgers; de klassieker onder het barbecuevlees en altijd een voltreffer. Online kun je allerlei recepten hiervoor vinden, van een mediterrane burger, tot een southern style burger. Ga uit van ongeveer 125 gram per burger.
  • entrecote; nog zo’n klassieker en, vooral gemarineerd, erg lekker. Normaal gesproken zijn entrecotes behoorlijk groot, dus ga ervanuit dat je één entrecote ongeveer kunt delen met 2 of 3 personen. Je kunt ze hiervoor schuin snijden in plakken van ongeveer 3 of 4 centimeter.
  • pulled pork; dit gerecht is de afgelopen jaren steeds populairder geworden en ook uiterst goed voor een grote groep eters, omdat het vlees niet al te duur is. Houdt er wel rekening mee dat het ongeveer 12 uur moet marineren en dat het daarna ongeveer 6 uur op de barbecue moet. Als je gasten dan arriveren, zal je tuin al lekker ruiken en kan niemand wachten om aan tafel te gaan.

Uiteraard zijn er nog genoeg andere vlees varianten, zoals worst, kebabs, saté, etc. Het voordeel hiervan dat het erg makkelijk inschatten is met een grote groep mensen.

Ook groenten kunnen op de barbecue

Ook groenten zijn heerlijk van de barbecue en vrij makkelijk in te schatten voor het aantal gasten. Denk hierbij aan groene asperges in knoflook/soya (of omwikkelt met spek), halve paprika’s gevuld met kaas en andere groenten of bijvoorbeeld avocado’s die je vult met feta en daarna omwikkelt met spek. Voordeel van al deze groenten is dat het ook vrij makkelijk in te schatten is qua aantallen en dat het niet duur hoeft te zijn als je het zelf maakt.

Stokbrood

Onmisbaar bij een bbq is het brood. Heerlijk om te combineren met de dingen die van de barbecue afkomen en perfect om van te eten tijdens het wachten op de volgende lading. Populairste brood voor bij een bbq blijft het stokbrood. Je kunt dit wel zelf maken, maar dat is absurd veel werk en niet de moeite. Gewoon lekker vers kopen dus, het liefst van de bakker. Reken op ongeveer een half stokbrood per persoon. 

Smeersels en sauzen

Een bbq is natuurlijk niet compleet zonder smeersels en sauzen. Smeersels zijn voor op het brood en sauzen voor bij het vlees, de vis of de groenten. Bij smeersels kun je denken aan kruidenboter, hummus, verschillende tapenades en aioli. Dit is wat moeilijker in te schatten, omdat het snel kan gaan als mensen moeten wachten op dingen van de barbecue… en als er constant schalen van de bbq komen, blijven de smeersels weer achter. Sauzen, zoals mayonaise, curry , ketchup, mosterd, whiskeysaus, enz. zijn weer een stuk makkelijk in te schatten en veel langer houdbaar. Hierdoor is het ook niet zo erg om wat over te houden. Sterker nog, dat is een goede reden voor een volgende barbecue!

Door admin