Denkt u er al een tijd over om uw bedrijf te verkopen, maar weet u niet waar u moet beginnen? Dat is begrijpelijk want er komt veel bij kijken. Bent u benieuwd waar u rekening mee moet houden? Lees dan verder! 

De eerste stap

De keuze om uw bedrijf te verkopen is niet makkelijk. Het is dus belangrijk om eerst te bedenken of u er klaar voor bent. De verkoop is een intensief traject dat een aantal maanden kan duren. Wilt u zich vast voorbereiden? Denk dan vast na over de volgende vragen. Wie is de ideale koper? Waar is deze te vinden? En wat is uw persoonlijke situatie na de verkoop? Als u al antwoord heeft op deze vragen, zal het verkooptraject sneller verlopen. Ook voor potentiele kopers is het fijn om te weten wat uw wensen zijn. 

Klaar maken voor de verkoop

Als u de knoop hebt doorgehakt om uw onderneming te verkopen is het tijd voor de tweede stap: uw onderneming verkoopklaar maken. Dit houdt in dat u als ondernemer de belangrijkste onderdelen van de onderneming voorbereid, zodat de koper bereid is het over te nemen. Kortom, u maakt de onderneming klaar om overgedragen te worden. Het is mogelijk om uw werkzaamheden over te dragen aan het management, zodat het bedrijf kan functioneren zonder u. Als de overname rond is, dragen zij de taken weer over. 

Type koper 

Als u uw bedrijf wilt verkopen dan moet u opzoek naar een geschikte koper. Er zijn veel verschillende type kopers, zoals Private equity, een MBI-kandidaat of een concurrent. De geschikte kandidaat hangt natuurlijk af van uw wensen. Bij een management Buy-in wordt het bedrijf overgenomen door een externe manager die nooit eerder betrokken is geweest bij het bedrijf. Naast een Buy-in, bestaat er ook een Buy-out. Bij een Buy-out wordt het bedrijf overgekocht door iemand binnen het managementteam. 

Bedrijfsprofiel 

Als uw bedrijf klaar is voor de verkoop, is het belangrijk om een profiel op te stellen van de onderneming. Hierin worden de sterke en zwakke punten, doelstellingen, missie en visie genoteerd. Met deze informatie weet de koper precies waar hij aan toe is. 

De waarde

Als u klaar bent om uw bedrijf te verkopen dan is het belangrijk om te weten wat uw bedrijf waard is. Dit kunt u bepalen door de gerealiseerde EBITDA van het laatste jaar, de sector en het aantal FTE in te vullen. 

Laat u adviseren 

Nu u weet welke stappen u moet doorlopen om uw bedrijf te verkopen, kunt u zelf aan de slag. Hebt u behoefte aan meer informatie? Neem dan contact op met Marktlink en laat u adviseren bij de verkoop van uw bedrijf. 

Door admin