verschillende-mini-modellen

De mini is een compacte Britse auto waarvan de originele uitvoering is geproduceerd tussen 1959 en 2000. Zijn unieke vorm, lage wegligging en ronde koplampen geven de auto een geheel eigen uitstraling. De verschillende modellen van Mini waren leverbaar met motoren met een inhoud van 850, 1000 en 1275 cc. Het model is ontworpen door BMC, de British Motor Corporation, een gezamenlijk initiatief van de autofabrikanten Austin en Morris. Beide fabrikanten brachten een eigen model op de markt onder hun eigen naam. Vanaf 1950 rolde er ongeveer 100 auto’s van de lopende band. In 1969 kreeg het model zijn eigen merknaam: Mini. Een belangrijk model is de Mini Cooper, een ontwerp van John Cooper. Bekend met het opvoeren van motoren voor de racerij gebruikte hij de techniek om de motor van de Mini meer vermogen te geven. Vanaf 1961 was de auto te koop onder de namen Austin Mini Cooper en Morris Mini Cooper.

verschillende-modellen-minis

Na het verdwijnen van de merken Austin en Morris kwam Mini terecht onder de vlag van Rover. Vanaf 2000 is BMW de eigenaar van het merk Mini. Deze ontwikkelde een nieuwe Mini, de Mk 1, bestaande uit 4 . Het merk wordt vanaf dit moment met hoofdletters geschreven. De verschillende modellen van Mini van de eerste generatie bestaat uit:

-De MINI One is het instapmodel met een benzinemotor.
-De MINI One D is het instapmodel met een dieselmotor/
-De MINI Cooper en Cooper S zijn sportieve uitvoeringen met een benzinemotor.
-DE MIN Cabrio is vanaf 2004 verkrijgbaar.

Vanaf 2006 is de tweede generatie, de MINI Mk II verkrijgbaar. De MINI Clubman, een break (station) uitvoering is naast de oude modellen de nieuwste versie. Verkrijgbaar als MINI Clubman, Mini Cooper Clubman, Cooper D Clubman (diesel) en Cooper S Clubman (sport) Een grote 5-deurs versie, de MINI Countryman is vanaf 2010 verkrijgbaar.

Vanaf 2014 wordt de derde generatie MINI ook geproduceerd door VDL Nedcar in het Limburgse plaatsje Born. Anno 2019 zijn de verschillende modellen van MINI voor de consument te koop:

  • MINI 3-deurs.
  • MINI 5-deurs.
  • MINI Cabrio.
  • MINI Clubman.
  • MINI Countryman.

De verschillende modellen van Mini zijn goed te personaliseren door te kiezen voor de eigen kleur of two-tone kleuren, interieur, velgen, motorkapstrepen, dakkappen en spiegelkappen. In alle gevallen blijft de MINI duidelijk herkenbaar door zijn geheel eigen uitstraling.

Door admin