Mede door de economische opleving van de afgelopen jaren, maar ook vanwege het belang dat we aan vakanties hechten, is het aantal Nederlanders dat een vakantiewoning heeft in de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. Naast een eigen woning kopen, groeit het aantal verkochte chalets, stacaravans, villa’s en andere typen vakantieverblijven. Op dit moment zijn er meer dan honderdduizend vakantieverblijven in Nederland. Een deel van deze vakantiewoningen wordt door hun eigenaren permanent bewoond. Maar hoe zit dit? Welke voordelen heeft permanente bewoning van een vakantiehuisje precies? Wat zijn de belangrijkste regels rond het permanent verblijven in vakantiehuizen? We leggen het in dit blog aan je uit!
Pluspunten van het wonen in een vakantiehuis
Wonen in een vakantiehuis heeft meerdere pluspunten. Interessant is bijvoorbeeld, bewoners geven dit ook aan als hoofdargument, dat je in een vakantieverblijven of in persoonlijke chalets naar verhouding goedkoop kunt wonen. Zeker als het vakantiehuis helemaal is afbetaald en helemaal als je je oude huis verkoopt, kun je goedkoop in een vakantiehuis verblijven! Daarbij kan het huisje op momenten dat je zelf ergens anders bent (op vakantie bijvoorbeeld) onderverhuurd worden aan vakantiegasten. Zo houd je nog extra geld over aan jouw vakantiewoning. Prettig aan permanent verblijven in een recreatiewoning is de locatie waar je zit. Meestal bevinden chalets en vrijetijdswoningen zich op ruime opgezette parken in een natuurlijk gebied. En dat is natuurlijk relaxed wonen! En ten slotte is fijn dat het buiten schoolvakanties om doorgaans lekker rustig is in een vakantiehuis.
Wanneer mag je voor langere tijd in een vakantiehuisje wonen?
Maar hoe zit het met de juridische regels rond het voor langere tijd bewonen van een recreatiewoning? Wast mag wel en wat mag er niet? Sinds 2012 is er mer mogelijk dan voorheen, doordat de gemeenten in plaats van het Rijk nu de regels mogen bepalen. Er zijn gemeenten die een ruimhartig beleid voeren op dit niveau, maar ook Nederlandse gemeentes waar een verbod geldt op het bewonen van een chalet of vakantiehuis. Informeer daarom plaatselijk bij de gemeente welk beleid er gevoerd wordt!
Wonen in een mantelzorgwoning
In het kader van de mantelzorg is het sinds het najaar van 2014 ook toegestaan om onder bepaalde voorwaarden een mantelzorghuis in de buurt van je bestaande woning te bouwen. Het huis moet aan bepaalde eisen voldoen, zoals een maximale hoogte van vijf meter en een minimale afstand hebben ten opzichte van de erfgrens. In het
Besluit Omgevingsrecht (BOR) is de precieze regelgeving omtrent mantelzorghuisjes vastgelegd.