auto-importeren

We zien dat er steeds meer auto’s geïmporteerd worden. Waar dit vroeger vaak om oldtimers ging uit bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Zuid-Afrika of Brazilië worden er tegenwoordig ook veel auto’s uit andere EU landen geïmporteerd. Het maakt niet uit, waar de auto vandaan komt, het invoeren brengt altijd kosten met zich mee. Om hier een duidelijk beeld van te hebben voor je een auto gaat importeren, zetten wij die kosten hieronder voor je op een rijtje.

De BPM berekenen

Of de auto nu uit de EU komt of van daarbuiten, de BPM zul je altijd moeten betalen. De import BPM berekenen is gebaseerd op verschillende factoren, maar wordt in de basis berekend over de gecombineerde Co2 uitstoot, die weer verrekend kan worden met de leeftijd en taxatie- of marktwaarde. Deze BPM kan dan ook op verschillende manieren berekend worden, let erop dat je de gunstigste manier neemt en verdiep je hier in. je kunt namelijk maar één keer BPM aangifte doen. Maak je een fout, dat kost je dat geld.

BTW betalen of niet

Over het algemeen betaal je bij het importeren van een auto binnen de EU geen BTW. Dit omdat deze al is betaald bij de aanschaf in het land van herkomst. Het is echter wel zo dat als de auto jonger is dan 6 maanden en minder dan 6000 km op de teller heeft staan, dat de belastingdienst de auto als nieuw kan inschalen, waardoor je alsnog de BTW moet betalen. Komt de auto van buiten de EU, dan moet je altijd de BTW betalen. Let op, want je betaalt dan 21% over de aanschafprijs, de invoerrechten en de transportkosten. Is de auto ouder dan 30 jaar, dan betaal je 6% BTW.

Op Nederlands kenteken zetten

Als de auto uit het buitenland komt, zal hij een Nederlands kenteken moeten krijgen en om dit te kunnen regelen, moet de auto door de RDW gekeurd worden. Voor een auto die van binnen de EU komt gaat dit vrij makkelijk en hoeft het niet veel te kosten, meestal zo’n €110. Komt de auto van buiten de EU, dan zijn deze kosten een stuk hoger. Het beste kun je op de site van de RDW kijken wat deze zijn.

Invoerrechten

Bij de invoering van de auto in Nederland moet je ook invoerrechten betalen. Als de auto jonger is dan 30 jaar, dan is dat 10% van de aanschafprijs en vervoerskosten, is de auto ouder dan 30 jaar, dan betaal je alleen de 6% BTW en geen invoerrechten. 

Schakel een expert in om geld en tijd te besparen

Zoals je ziet komt er nogal wat bij kijken en het is vaak slim om een extern bedrijf voor de invoering in te schakelen, omdat dit zichzelf vaak terugverdient. Het kost je namelijk een hoop tijd als je dit nog nooit hebt gedaan en daarnaast weet een expert hoe dit het beste aan te pakken. Vaak zal je dat veel geld schelen.

Door admin