fietsendrager-op-het-dak

Het klinkt wellicht raar als we zeggen dat mountainbikes één van de duurste fietsen zijn die er bestaan. Toch hoeft het absoluut niet veel te kosten om toch lekker op pad te kunnen en de bergen te beklimmen. In theorie bestaat een mountainbike alleen uit: remmen, versnellingen en een passend frame. Alles wat je er bij wilt zal draaien om de beleving, design en merk. Deze drie kenmerken, kun je zo gek en duur maken als je wilt.

Beleving van het mountainbiken

De producteigenschappen die te maken hebben met de beleving van het fietsen, en dan met name de mountainbike, zijn aspecten die upgrade mogelijkheden hebben. Denk aan de goedkoopste blokjes remmen (V-brake) of een niet-verende voorvork. Dit zou ongeveer €20 euro a €40 euro kosten, ook in onderhoud is dit dan erg voordelig. De onderdelen zullen lang mee gaan en als het dusver is versleten, kun je deze vervangen. Om een fijnere beleving te krijgen bij het fietsen zou je verder de voorvork kunnen upgraden naar een Rockshox van €400 euro. De remmen kunnen worden geüpgraded naar schijfremmen van €400 euro. Dan ben je al € 760 euro duurder uit dan de standaard materiaal, waar eigenlijk net zo veel mee mogelijk is. Het is maar hoeveel waarde je eraan hecht.

Design & merk De twee anderen aspecten die veel invloed hebben op de prijs van de mountainbike, zijn het design en het achterliggende merk. Zo betaal je voor fietsen van Cortina veelal voor de naam en niet per se voor de functionaliteiten. Bij het merk Gazelle betaal je ook echt voor het merk, de kwaliteit van de fiets is daarvan is niet per definitie beter dan een mountainbike van een wat onbekender merk. Een echte betaalbare online fietsenshop, heeft vergelijkbare mountainbikes in het assortiment. Het verschil is alleen dat het iets minder bekende merken zijn, met dezelfde kwaliteit, maar voor een voordeligere prijs! Deze aanbieders bepalen de prijs van de fiets op basis van de specificaties, tot zover deze nodig zijn om een bepaalde beleving te bewerkstelligen.

Door admin