beleggen

Wie denkt dat beleggen enkel weggelegd is voor financieel experts en mensen met een grote financiële achtergrond, maar niets is minder waar. Beleggen is voor iedereen weggelegd, en bovendien is het een goede manier om je vermogen op een goede manier te investeren. Zo kun je er onder andere voor kiezen om te beleggen bij BinckBank. Om een goed idee te geven van wat er komt kijken bij beleggen, kun je het vergelijken met de taken van een voetbalcoach. Een voetbalcoach zorgt ook voor een goede balans in zijn elftal, en dat is wat je bij beleggen ook moet doen. In een voetbalteam zal een coach niet snel allemaal aanvallende spelers opstellen, of allemaal spelers die gezamenlijk één specifieke kwaliteit hebben. Nee, hij kijkt naar verschillende capaciteiten, om zo de balans in zijn team te bewaren. 

Balans in je beleggingen

Bij beleggen is eigenlijk net zo als in een voetbal team. Er zijn verschillende beleggingsmogelijkheden waar je voor kunt kiezen, waarbij de ene wat meer risico met zich meebrengt dan het andere. Als je de vergelijking maakt met een voetbalteam zou je kunnen spreken over verdediging met relatief veilige obligaties, aangevuld met een aantal aandelen als middenveld. Daarvoor komen een aantal andere opties om je rendement te vergroten als aanvaller van je team. Zo bouw je een stukje zekerheid in, maar ben je tegelijkertijd ook bezig met het zoeken naar kansen en mogelijkheden om rendement te vergroten (of doelpunten te maken, om in voetbaltermen te blijven).

Verdeel je beleggingsmogelijkheden

Als een voetbalcoach op zoek gaat naar nieuwe spelers voor zijn team, zal hij niet kiezen voor alleen maar linksbenige spelers, alleen maar verdedigers of alleen maar spelers die met veel risico spelen. Hij zorgt voor een verdeling van deze spelers, zodat hij verschillende kwaliteiten en capaciteiten in zijn team heeft. Een belegger denkt op dezelfde manier. Als je je gehele beleggingsvermogen gaat investeren in één en hetzelfde fonds of aandeel, loop je een groot risico. Als die belegging aan waarde verliest, heb je geen andere opties die het kunnen rechttrekken. Het is dan ook aan te raden om zowel in aandelen en obligaties te investeren. 

Kies de juiste verdeling

Bij veel beleggers is het vaak een beetje gissen naar wat de juiste verdeling is tussen aandelen en obligaties. Een vuistregel die hierbij vaak gehanteerd wordt is de regel die life cycle beleggen heet. Hierbij speelt je leeftijd een prominente rol. Het aantal jaren dat je oud bent, dat is het percentage van je beleggingsvermogen dat geïnvesteerd wordt in obligaties. Het overige deel kan dan geïnvesteerd worden in aandelen. Obligaties hebben over het algemeen een wat lager risico dan aandelen. Dan geldt bij deze regel; hoe ouder je wordt en hoe dichter je bij de datum komt dat je over je vermogen wil beschikken, hoe minder risico er genomen wordt om waarde te verliezen. 

Op zoek naar de juiste investering

Ook bij het zoeken naar de juiste investeringen, is de vergelijking met een voetbalcoach makkelijk gemaakt. Ook een voetbalcoach moet regelmatig op zoek naar nieuwe spelers. De grote vraag is, welke spelers heb je nodig en wanneer heb je ze nodig? Dat zijn twee vragen die ook bij beleggingen vaak naar voren komen. Om antwoord te krijgen op die vragen kun je twee vormen van analyses uitvoeren, de fundamentele en technische analyse. Bij een fundamentele analyse wordt er vooral gekeken naar waar je in moet investeren. Hier wordt onder andere gekeken naar welke regio is het meest geschikt, welke type bedrijven zijn nu interessant om in te investeren en zijn er indicatoren om te herkennen dat dit de juiste belegging voor jou is op dit moment. Voor een voetbalcoach zou dit de vraag zijn welke spelers hij moet aantrekken. De technische analyse gaat er vooral om wanneer je een investering moet doen, net zoals een voetbalcoach zich moet afvragen wanneer hij behoefte heeft aan nieuwe spelers. De technische analyse kijkt naar het verloop van de historische koersen en geeft onder andere ook antwoord op de vragen hoe het waarschijnlijke koersverloop van een bepaald aandeel is. 

Denk als een coach

Het beleggen en investeren van je vermogen heeft dus veel weg van de acties die een voetbalcoach ook neemt. Het heeft dus veel te maken met de balans in je beleggingsportefeuille of voetbalteam, en wanneer je bepaalde keuzes maakt om nieuwe opties aan jouw portefeuille toe te voegen of juist niet. Sport en beleggen liggen dus niet zo ver uit elkaar als veel mensen denken. 

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Je kunt je inleg verliezen. 

Door admin