Ben je op zoek naar een pijl en boog? Dan ontdek je snel genoeg dat het aanbod ontzettend groot is. Als je nog niet eerder een pijl en boog gekocht hebt, weet je mogelijk niet waar je precies op moet letten. Koop in dat geval niet lukraak een pijl en boog, want dan krijg je waarschijnlijk al snel spijt van jouw aankoop. Om jou hiervoor te behoeden, vertellen wij je hier alles wat je moet weten voordat je een pijl en boog koopt. Zo vertellen wij meer over de treklengte van de boog, het trekgewicht en de verschillende soorten typen bogen die je kunt aanschaffen. Sommige bogen zijn namelijk lastiger om als beginners boog mee te schieten dan anderen.
Lengte van de boog
Wanneer je voor het eerst een boog gaat kopen is het belangrijk te weten dat de treklengte van de boog precies geschikt moet zijn voor de lengte van jouw armen. Als de treklengte van de boog te kort is dan is het ontzettend moeilijk om te richten. Bovendien heb je minder potentiële schotkracht, je zou een langere boog namelijk nog verder uit kunnen trekken om zo meer kracht te produceren. Een handige truc om er achter te komen wat jouw treklengte is (en dus uiteindelijk de lengte van de boog die je wilt kopen) gaat als volgt; Ga tegen een muur staan met je armen gespreid. Laat iemand de lengte tussen de middelvinger van jouw ene arm tot de lengte van jouw middelvinger van je andere arm meten. Haal 15 van deze afmeting af en deel het getal dat overblijft door 2. Nu heb je de treklengte en daarmee de lengte van jouw boog bepaald. Let er wel op dat de meeste booglengtes in inches worden aangeduid. Dat betekend dat je de gemeten centimeters om moet rekenen naar inches.
Wanneer je bijvoorbeeld een boog koopt voor kinderen of iemand die nog groeit kun je er voor kiezen een compound boog te kopen met een instelbare treklengte. Zo kunnen sommige compound bogen. door de katrollen op de boog arm in te stellen, een langere of kortere treklengte hebben.
Trekgewicht
Een ander belangrijk punt bij het kopen van een boog is het trekgewicht en daarmee de uiteindelijke kracht van de boog. Vooral beginnende schutters kunnen zich hier wel eens op verkijken. Het trekgewicht van gemiddelde recurve boog varieert meestal tussen de 25 en de 65 LBS (pond) beginnende schutters zullen een trekgewicht van 25 tot 35 pond al zwaar genoeg vinden. Omdat je het trekgewicht van een recurve boog niet kunt instellen is het belangrijk dat je hier een goede keuze in maakt. Koop dus niet een boog met een te zwaar trekgewicht tenzij je zeker weet dat je sterk genoeg bent deze boog te kunnen spannen. Compound bogen daarentegen kunnen vaak wel op trekgewicht worden afgesteld, zo kun je de spanarmen van de boog instellen waardoor te trekkracht minder zwaar is. Zo zijn er compound bogen die van 15 lbs tot 75 lbs instelbaar zijn. Super handig want op deze manier kun je jezelf trainen steeds zwaarder te schieten zonder dat je telkens een andere boog hoeft te kopen
Verschillende soorten bogen
Even een boog kopen? Maar er zijn zoveel verschillende soorten! Je zult wel denken, recurve boog? Compound boog? Wat betekent dat eigenlijk? In dit stuk behandelen we de verschillende bogen en leggen we in het kort de essentiële verschillen uit tussen de verschillende systemen. Dit zodat jij de juiste keuze kunt maken bij het kopen van een boog.
Traditionele boog
Als we het over een traditionele boog hebben, bedoelen we een boog die historisch gezien gebruikt werden in bepaalde landen of tijdens een specifiek tijdperk. Deze bogen zijn dus niet ‘modern’ en worden van traditionele materialen gemaakt zoals hout of hoorn. Het voordeel van een traditionele boog is dat het principe en mechanisme simpel is. Hierdoor hoef je weinig extra accessoires aan te schaffen om alsnog erg leuk te kunnen schieten. Voorbeelden van traditionele bogen zijn de Engelse longbow, de flatbow, de horsebow (ruiterboog) en de Japanse longbow.
Recurveboog
Een recurve boog is een boog die een specifieke vorm heeft. Bij een boog denk je vaak aan een C-vormig figuur waar tussen de uiteinden een koord (pees) gespannen is. Bij een recurve boog is dit net even anders. De naam zegt het al “re – curve” de boog is aan het einde licht naar voren gebogen van de schutter af. Dit heeft verschillende voordelen, het maakt de lengte van de boog korter, zonder dat de trekkracht aanzienlijk afneemt. Dit had als voordeel dat vrij krachtige bogen, die korter van stuk waren, goed van de rug van paard afgevuurd konden worden. Tegenwoordig zijn veel moderne wedstrijd bogen ook recurve bogen. Op dit soort bogen kun je vaak accessoires monteren zoals richtmiddelen, een contragewicht of een pijlrest (steun waar de pijl op rust).
Compoundboog
Een compoundboog is voorzien van kabels en katrollen om die helpen de werparmen te buigen. Dankzij deze katrollen kan de boog makkelijker onder grotere kracht gespannen worden. Ook kan een compound boog makkelijker worden afgesteld in trekkracht en treklengte door de draai van de katrollen te vergroten of te verkleinen. Door de werparmen strakker of losser te draaien vergroot of verklein je de trekkracht. Deze bogen worden tegenwoordig veel gebruikt in de jacht of voor het wedstrijdschieten. Een compound boog kan voorzien worden van veel verschillende accessoires.
Kruisboog
Misschien een beetje gek in het rijtje van pijl en bogen maar we wilden hem toch even noemen; de kruisboog. De kruisboog werkt volgens het principe van een geweer. Zo kun je de boog spannen afvuren door een trekker over te halen. Doordat de boog voorgespannen is hoeft de schutter niet continue met kracht de pees op spanning te houden totdat de boog wordt afgevuurd. Kruisbogen hebben om deze reden ook aanzienlijk meer kracht dan een pijl en boog. Zo hebben kruisbogen een trekkracht van wel 120 tot 200 LBS terwijl een gemiddelde boog tussen de 15 en 75 LBS zit. Wil jij met veel kracht en hoge accuratesse schieten? Dan kun je het beste een kruisboog kopen.
Welke pijl en boog moet ik nu kopen?
Om te bepalen welke boog je moet kopen is het belangrijk weet welke boog binnen jouw budget past. Zo zijn traditionele bogen en recurvebogen over het algemeen goedkoper dan compoundbogen. Ook zijn deze bogen makkelijker te gebruiken omdat het ontwerp simpeler is dan die van een compound boog. Het voordeel van een compound boog is weer dat je deze vaak kunt afstellen, zodat je langzaam in kracht kunt opbouwen naarmate je sterker wordt en beter leert schieten. Voor ieder platform valt wel wat te zeggen. Een pijl en boog kopen maar je komt er na deze informatie nog steeds niet uit? Neem dan contact op met een bedrijf dat ervaring heeft in het verkopen van pijl en bogen, zij kunnen je van gespecialiseerd advies voorzien zodat jij de juiste keuze kunt maken.