Het verwarmen van huizen kan veel verschillende manieren hebben: open haarden, kachels, splitsystemen, deeltjes verwarming. Er zijn ook nog huizen die geheel op aardgas gebaseerd zijn. Wanneer je een zo duurzaam mogelijke verwarming wilt kiezen dan is het goed om te weten welke opties er zijn en wat daarvan de voordelen zijn. In dit artikel vind je meer informatie over wat je moet doen om je huis zo duurzaam mogelijk te verwarmen.
Waar staat duurzaamheid voor?
Duurzaamheid is een belangrijk begrip als het gaat om het verwarmen van onze huizen. Het betekent dat we onze huizen zo verwarmen dat we de toekomstige generaties niet in gevaar brengen. We moeten er dus voor zorgen dat we zo min mogelijk CO2 uitstoten en andere schadelijke stoffen.
Welke verwarmingswijze is het meest duurzaam?
Wanneer je kiest voor een duurzame verwarmingswijze, kies je voor een manier van verwarmen die zo min mogelijk schade toebrengt aan het milieu. Er zijn verschillende manieren om dit te doen, maar sommige zijn duurder dan andere. Welke is het meest duurzaam?
Een van de meest duurzame manieren om je huis te verwarmen is door middel van warmtepompen. Warmtepompen werken door het gebruik van elektriciteit om de warmte uit de grond, het water of de lucht op te pakken en die in je huis te brengen. Dit is een zeer efficiënte manier van verwarmen en kan ervoor zorgen dat je flink wat geld bespaart op je energierekening. Echter, warmtepompen zijn niet goedkoop om aan te schaffen en kunnen ook wat onderhoud vragen.
Een andere duurzame manier om je huis te verwarmen is door middel van zonne-energie. Zonnepanelen werken door het opvangen van de zonnestraling en die om te zetten in elektriciteit. Dit is een schoon en duurzaam proces en kan ervoor zorgen dat je een groot deel van je stroomverbruik kunt besparen. Echter, zonnepanelen kunnen ook wat onderhoud vragen en zijn ook niet goedkoop om aan te schaffen.
Hoe kunnen we de CO2-uitstoot blijven beperken?
Jarenlang was het verwarmen van onze huizen met aardgas de norm. Aardgas is echter een fossiele brandstof en daarmee een belangrijke bron van CO2-uitstoot. Als we onze CO2-uitstoot willen beperken, moeten we dus overstappen op andere manieren van verwarmen.
Wat zijn dan die andere manieren? In Nederland kunnen we kiezen uit stadswarmte, warmtepomp, biomassa of zonne-energie. Stadswarmte wordt geproduceerd door centrale warmtekrachtinstallaties (WKK’s) en het restwarmte uit industriële processen. Dit netwerk van stadsverwarming levert warmte aan huizen en bedrijven via een buizenstelsel. Op die manier bespaart stadswarmte energie en CO2: er is maar één centrale plek waar de warmte wordt geproduceerd in plaats van in ieder huis apart. Daarnaast is de warmte die vrijkomt bij industriële processen anders verloren gegaan.
Een warmtepomp maakt gebruik van de warmte in de grond, het water of de lucht om onze huizen mee te verwarmen. Dit klinkt misschien vreemd, maar er is altijd wel warmte aanwezig in de grond, het water of de lucht. Een warmtepomp haalt die warmte naar boven en gebruikt die om onze huizen mee te verwarmen. Op die manier besparen we energie en CO2.
Biomassa is een andere optie voor duurzame verwarming. Biomassa is afkomstig uit plantaardig en dierlijk materiaal en wordt al duizenden jaren gebruikt als brandstof. Voorbeelden van biomassa brandstoffen zijn houtpellets, zaagsel, stro en mest.
Als laatste is er nog zonne-energie. Zonne-energie is energie die afkomstig is van de zon. Deze energie wordt opgevangen door zonnepanelen en gebruikt om onze huizen mee te verwarmen. Op die manier besparen we energie en CO2.
Meer weten?
Wil jij nu meer weten over andere installatie onderwerpen? Henk & Fred, is hét leukste magazine voor de installatietechniek. Het maakt daarbij niet uit of je een leerling of directrice bent. Het is voor iedereen bestemd! Ja, echt voor iedereen. Er staan altijd interviews en reportages in die voor jou interessant zijn. Henk & Fred prikkelt, laat je lachen en doet je verbazen. Ze zorgen dat jij op de hoogte blijft van de nieuwste innovaties en voorzien je graag van tips hoe je jouw werk makkelijker kunt maken.