Steeds meer mensen kiezen voor kunstgras in de tuin. De kwaliteit hiervan is namelijk met grote stappen vooruit gegaan en niet meer van echt te onderscheiden. Kunstgras is geaccepteerd geraakt door het gebruik bij sporten, zoals tennis kunstgras. Daarnaast heeft het veel voordelen, zoals het feit dat er bijna geen onderhoud nodig is. Met kunstgras kies je voor een constant groen gazon, zonder plekken. Maar hoe leg je het eigenlijk?
Wat heb je nodig?
Zelf kunstgras leggen is eenvoudig, maar een goede voorbereiding is essentieel. Zorg dan ook dat je de tuin goed opruimt en alle benodigdheden bij de hand hebt, zoals:
geotextiel stabilisatiedoek, bevestigingshaken, stanleymes, zelfklevende lijmband of lijmband met 2-componentenlijm, valdempende matten en vulzand… en natuurlijk kunstgras.
Egaliseren
Verwijder eerst het oude gras en egaliseer de ondergrond. Breng vervolgens als ondergrond een zandbed van 4 á 5cm straatzand aan. Zorg dat je het zandbed goed aanstampt. Door te trillen of aan te wateren ontstaat er een stevige en stabiele ondergrond. In principe kan het kunstgras ook direct op zwarte grond gelegd worden zonder het zandbed, alleen moet je er dan wel zeker van zijn dat de ondergrond goed water afvoert. Hetzelfde geldt voor het leggen van het kunstgras direct op tegels en/of klinkers.
Onder tegels of betonband
Als het grasveld omsloten is door betonbandjes, of tegels, kun je het zandbed als beste 1 á 2cm onder de rand leggen. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van valdempende matten moet deze dikte er natuurlijk bij geteld worden. Als de ondergrond slecht water afvoert gebruik dan in plaats van straatzand een zandbed van 15cm lavazand.
Egaliseren
Wanneer het zandbed goed is aangetrild moet de oppervlakte geëgaliseerd worden. Dit gaat het beste met behulp van een houten balk en waterpas. Zorg ervoor dat aan de randen het zandbed ook mooi straks is.
Geotextiel onderdoek
Rol het geotextiel onderdoek uit over de oppervlakte, dit doek heeft geen boven- of onderkant. Snij het onderdoek eventueel op maat met een stanleymes. Zorg voor een overlap van 5 tot 10cm wanneer je meerdere rollen onderdoek nodig hebt. Het onder doek moet zoveel mogelijk aansluiten aan de kanten zodat eventueel onkruid groei aan de randen wordt beperkt.
Uitrollen kunstgras
Bij het uitrollen van het kunstgras moet je rekening houden met de vezelrichting, de zogenaamde vleug. Het kunstgras komt als beste tot zijn recht wanneer je het zo legt dat je tegen de vezelrichting inkijkt. Rol het kunstgras uit zodat je aan het begin en eind van de oppervlakte 2 á 3cm overhoudt, hierdoor heb je meer ‘speelruimte’ om te kunnen corrigeren. Deze randen kun je later wegsnijden.
Vastmaken
Bij zelfklevende lijmband kunt u gewoon het stickervel verwijderen Sla nu beide kanten van het kunstgras voorzichtig terug. Let echter op: nog niet aandrukken! Open nu voorzichtig, stukje voor stukje, het kunstgras en druk het vervolgens stevig aan, let op dat er geen grassprietjes mee worden verlijmd. Druk alles nogmaals goed aan door er overheen te lopen.