Ben jij aan het solliciteren? Dan heb je ongetwijfeld hard je best gedaan op een goed curriculum vitae. Je kan er niet omheen, dit papiertje levert jou namelijk je eerstvolgende baan op. Welke baan dat wordt, hangt niet alleen af van jouw eigen kwaliteiten, maar ook van de kwaliteit van jouw CV. Speel op safe en zorg dat je deze CV fouten niet (meer) maakt!
Noem je prestaties in plaats van je taken
Natuurlijk heb je bij je voorgaande lijstjes een taken- en verantwoordelijkhedenlijstje gekregen, maar dat betekent niet dat je dit ook zo op je CV moet zetten. Benoem liever je prestaties. Een voorbeeld om het duidelijk te maken: je verantwoordelijk kan bijvoorbeeld zijn het bijhouden van het klantenbestaan. Benoem niet de taak, maar jouw resultaat. Misschien heb je dat bestand in een paar maanden tijd wel verdubbeld, wat weer een mooi bedrag aan winst opleverde voor het bedrijf. Zonde om dit niet te benoemen! Het is wel duidelijke welke beschrijving het meeste indruk maakt op jouw toekomstige werkgever.
Noem geen basic skills die iedereen heeft
Geloof in jouw eigen kwaliteiten en talenten, maar benoem zeker geen skills die iedereen hoort te hebben. De werkgever gaat er al vanuit dat jij deze vaardigheid beheerst en zal het raar vinden dat je dit zo specifiek benoemd. Dus als je aardig overweg kan met Word en dit wil benoemen in jouw CV, denk dan nog even twee keer na over deze keuze. Een werkgever gaat er niet vanuit dat jij niet met Word gaat werken wanneer dit niet op je CV staat vermeld. Sterker nog; als je niet met Word kan werken, moet je als de wiedeweerga een cursus gaan doen! Nog liever leer je een skill die wél indruk maakt op jouw toekomstige werkgever, zoals werken met Photoshop of Excel. Staat veel toffer op je CV!
Maak je CV overzichtelijke en aantrekkelijk
Het ligt een beetje aan de grote van het bedrijf, maar uit onderzoek wijst dat HR-managers en recruiters gemiddeld slechts 6 seconde naar een CV kijken voordat deze op de grote stapel verdwijnt. Zorg daarom dat jouw CV gelijk opvalt en de aandacht trekt. Met een leuke opmaak, kleuren en een beetje creativiteit kan je een CV ontwerpen die jouw echt vertegenwoordigt.
Sla alleen niet door, want het blijft een CV die duidelijk en overzichtelijk moet zijn. Het is natuurlijk leuk om jouw CV aan te sluiten bij jouw vakgebied. Bijvoorbeeld een CV in de lay-out van een script voor een filmmaker. Jouw beroep is natuurlijk ook bepalend in de creativiteit die verwacht wordt van jouw CV. Een grafisch ontwerpen kan natuurlijk niet aankomen met een saai A4tje!
Stuur niet naar iedereen hetzelfde CV
Pas jouw CV, net als een motivatiebrief, aan op de sollicatie. Dit doe je door de relevante werkervaring te benadrukken en eventueel werkervaring die niet relevant is weg te laten. Daarnaast kun je, een beetje sneaky, maar wel effectief, keywoorden uit de vacature terug laten komen in jouw CV.
Spel- en grammaticafouten kunnen écht niet!
Dit spreekt natuurlijk voor zich, maar het gebeurt nog vaak genoeg. Spel- en grammaticale fouten hebben niks te zoeken in jouw CV! Dit staat onprofessioneel en slordig. Zorg dat je jouw CV (en motivatiebrief) altijd door meerdere mensen laat lezen. Kies hiervoor mensen waarvan je weet dat ze een talenknobbel hebben, anders ben je ver van huis. Voor spel- en grammaticafouten is simpelweg geen excuus!
De kans is groot dat één of meerdere van deze fouten in jouw CV te vinden zijn! Hoeveel tel jij er? Met deze tips is dat geen probleem meer!