cv-ketel

Als je een nieuwe cv ketel gaat kopen, moet je met een hoop dingen rekening houden. Zo zijn er allereerst een groot aantal typen en soorten cv ketels en moet je onder andere rekening houden met je huishouden bij het bepalen welke de meest geschikte voor jou is. Je cv ketel goedkoop kopen, wil niet altijd zeggen dat dit op de lange termijn ook het goedkoopste is. Wij helpen hieronder door uit te leggen welke ketels er zijn en hoe je de juiste voor jou kiest.

De meeste cv ketels werken op gas

Er zijn cv ketels die werken op gas en er zijn er die werken op elektriciteit. Aangezien de elektrische erg duur is in gebruik en alleen wordt toegepast in een combinatie met zonnepanelen, houden we het daarom hierbij de cv ketels die werken op gas, dit zijn de Hoog Rendement elektriciteit (HR-e) ketel, de Hoog Rendement (HR) ketel en de Ultra Hoog Rendement (UHR) ketel

De Hoog Rendement elektriciteit ketel

De HR-e ketel is veruit de duurste, maar wekt dan ook energie op, waardoor dit eigenlijk een investering is. Uiteindelijk bespaar je namelijk enorm op je elektriciteitsrekening en kun je er zelfs geld mee verdienen. In deze ketel zit namelijk een generator die energie opwekt en overgebleven energie kan opslaan voor een later moment. Deze kun je echter ook verkopen aan een energie maatschappij. Dit klinkt interessant, maar dan nog is het verstandig om pas een HR-e ketel te kopen als je veel verbruikt, denk daarbij aan minimaal 1.600 m³ gas per jaar.

Het gesloten systeem van een HR ketel

De HR ketel is de enige van de 3 ketels die een gesloten systeem heeft. Zo’n systeem haalt de zuurstof die het nodig heeft voor de verbranding van gas, die nodig is voor het opwekken van energie, uit de buitenlucht door middel van een afvoer- en toevoerbuis. Bij de verbranding van het gas komt condensvrij, dat moet worden afgevoerd via het riool. Daarom kan een gesloten systeem, en dus een HR ketel, alleen maar op een riool worden aangesloten.

De Ultra Hoog Rendement ketel

Naast het gesloten systeem is er het open systeem, dat zowel de UHR- als de HR-e ketel hebben. Bij dit systeem zit er aan de open onderkant van de ketel een warmtepomp. Deze zuigt lucht aan om het water te verwarmen naar een zogenaamde basistemperatuur. Als er dan warm water wordt afgenomen zal dit water ook door gas tot de vereiste temperatuur verwarmd worden, maar omdat het water al die basistemperatuur heeft, duurt de opwarming niet lang, en heb je dus minder gas verbruik. Omdat bij een gesloten systeem geen condens ontstaat, hoeft een UHR- of HR-e ketel niet op het riool te worden aangesloten.

Solo of combi ketel

Bij elk van de 3 soorten ketels kun je daarnaast kiezen voor een solo ketel of een combi ketel. Een solo ketel warmt alleen de ruimtes in je woning op, niet het water. Een combiketel verwarmt beide. Als er in je badkamer losse geisers hangen, kun je kiezen voor een solo ketel, maar over het algemeen zal men een combi ketel aanschaffen

De LTV ketel

Er is ook nog de zogenaamde de lage temperatuur (LTV) ketel, deze is echter alleen bruikbaar voor wand- en vloerverwarming, en dan ook nog eens in woningen die heel goed geïsoleerd zijn. Dit type ketel is dus niet voor elk systeem geschikt en zeker niet overal bruikbaar, en hebben we daarom buiten beschouwing gelaten.

Door admin