nieuwe-badkamer-3

Bij het kopen van een nieuwe badkamer moet je ontzettend veel afwegingen maken. Het is vaak een van de kleinste ruimtes in huis, maar ook een waarbij een hoop komt kijken. Een badkamer heeft namelijk te maken met vocht, terwijl er ook veel elektra aanwezig is. Daarnaast is de ruimte vaak klein en moet je erg praktisch zijn ingesteld om die ruimte zo goed mogelijk te benutten. Hieronder wat punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een nieuwe badkamer.

Ventilatie

Alhoewel het niet het leukste onderdeel van een badkamer inrichting is, is de ventilatie erg belangrijk. Hoe beter je je badkamer namelijk kunt ventileren, hoe minder kans op schimmels en hoe minder vaak je dus de badkamer moet schoon maken. Daarnaast kunnen schimmels zich ook vormen op plekken die je niet snel ziet, wat zorgt voor een ongezonde situatie. Zo is een Intellivent badkamer ventilator een erg goede investering. Zie je voordelen van bovenstaande punten niet zo in? Met een goede ventilatie in je badkamer, hoef je ook nooit de spiegel schoon te maken van condens als je na het douchen je haar wil kammen.

Tegels in de badkamer

In Engeland zie je nog vaak vloerbedekking in de badkamer. Dit kan dan wel warm aan je voeten zijn, maar eigenlijk is dat natuurlijk niet zo hygiënisch. Er kunnen bacteriën en schimmels in ontstaan en het blijft na het afdrogen lang vochtig. Gelukkig beseffen we in Nederland dat en gaan de meeste mensen voor tegels. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen wand- en vloertegels. Een wandtegel is namelijk niet zo sterk en kan nooit op de vloer gebruikt worden. Andersom kan wel, maar dit wordt niet vaak gedaan, omdat een vloertegel duurder is en daarnaast heb je bijna van elke vloertegel ook een wand variant. Voordat je je tegels gaat leggen, of laat leggen, kijk dan ook gelijk even naar de manieren die mogelijk zijn om de tegels te leggen. Door hiermee te spelen kun je bijvoorbeeld met een goedkopere tegel toch een erg sjieke uitstraling neerzetten. Zo kan een halfsteensverband een saaie ruimte net dat beetje extra uitstraling geven zonder het te druk te maken.

Vloerverwarming is sterk aan te raden

Eerder benoemde we al de vloerbedekking in veel Britse badkamers. Will je echter na het douchen niet op een koude vloer staan, en ook geen hoogpolig tapijt in je badkamer, dan is vloerverwarming dé optie voor jou. Vooral in de winter voelt dit erg fijn aan, maar vloerverwarming heeft ook nog andere voordelen. Aangezien de badkamer vaak een wat kleinere ruimte is, bespaar je er namelijk ook ruimte mee: je hoeft geen radiator meer op te hangen. Omdat het om een kleine ruimte gaat, vallen de kosten van een vloerverwarming ook mee. Zo hoeft die vloerverwarming niet onder een bad of douche te komen, wat het aantal vierkante meters aanzienlijk kleiner maakt.

Verlichting

Verlichting is natuurlijk ook heel belangrijk in een badkamer. In deze ruimte wordt namelijk geschoren, make up gedaan, enzovoort. Als je echter lampen en verlichting voor je badkamer gaat aanschaffen, let dan goed op dat deze tegen vocht kan, dit is niet bij alle lampen het geval. Ga daarnaast altijd voor wit licht en plaats dit goed. Verkeerd geplaatste verlichting kan zorgen voor vervelende spiegelingen in de spiegel.

Schakel hulp in als je er zelf niet uitkomt

Naast al het bovenstaande moet je natuurlijk ook veel andere keuzes maken. Zo zul je moeten kiezen tussen een bad of douche, of allebei. Als je die keuze hebt gemaakt, heb je ook nog eens allerlei opties hiervoor. Belangrijk is dat je voor jezelf bepaalt wat je eisen zijn voor een badkamer en dan kijkt wat mogelijk is. Vaak is het verstandig om voor een kleine ruimte als een badkamer een interieurontwerper in de hand te nemen, omdat zo iemand met oplossingen kan komen waar je zelf nog niet aan had gedacht.

Door admin