originele-versiertips-voor-mannen

Het is een vraag die vaak wordt gesteld, terwijl over het antwoord nog vaker misverstanden zijn. In hoeverre helpen condooms bij het voorkomen van bepaalde soa’s? Het is dus hoog tijd om hier wat meer duidelijkheid over te geven.

Een condoom voorkomt de kans op zwangerschap

Wellicht overbodig maar we vermelden het voor de volledigheid toch: bij juist gebruik is een condoom een goede keuze om een zwangerschap te voorkomen. Juist gebruik betekent bijvoorbeeld het condoom al omdoen voordat de seks begint, en pas afdoen als de seks beëindigd is. Zo niet, dan bieden condooms al een stuk minder bescherming.

Hiv

Dan besteden we nu aandacht aan de bescherming tegen verschillende soa’s. Voor de bekendste en helaas meest beruchte hiv is er gelukkig behoorlijk positief nieuws wat betreft condoomgebruik. De kans op hiv vermindert door het gebruiken van een condoom namelijk met 85%.

Gonorroe, chlamydia en syfilis

Gonorroe is een zeer infectueuze geslachtsziekte. Vrouwen hebben na onveilige seks veel meer kans op gonorroe en chlamydia dan mannen. De overdracht van syfilis vindt vooral plaats door contact met infectueus vocht. Onderzoeken hebben laten zien dat een condoom ook goed bescherming geeft tegen zowel gonorroe, chlamydia als syfilis. De kans hierop wordt door condoomgebruik met 62% kleiner gemaakt.

Genitale herpes

Herpes is een genitale infectieziekte die, en dat is minder bekend, zelfs kan leiden tot levenslange besmettelijkheid. De overdracht van herpes gebeurt voornamelijk via besmette huid van de genitaliën, slijmvliezen, blaasjes en via vloeistoffen uit het gebied van zowel genitaliën als anus. Bij zichtbare herpesblaasjes wordt het afgeraden seksueel contact te hebben. Condooms bieden slechts gedeeltelijke bescherming tegen herpes.

Hpv (humaan papillomavirus)

Hpv is qua naam wellicht wat minder bekend, maar infectie met bepaalde typen hiervan kunnen leiden tot genitale wratten of zelfs tot baarmoederhalskanker. Zelfs het juist en permanent gebruiken van condooms geeft geen zekerheid dat hpv niet wordt doorgegeven. Reden hiervoor is dat ook plekken die niet worden afgeschermd met een condoom besmet kunnen raken. Gedane onderzoeken komen tot verschillende conclusies. Dat de kans op hpv wordt verkleind door gebruik te maken van een condoom is duidelijk, maar hoe veel kleiner de kans is, is nog niet met zekerheid te zeggen.

Conclusie

Het nut van condooms verschilt dus erg per soa, maar duidelijk is dat de kans op elke geslachtsziekte flink wordt verkleind door het gebruiken ervan.

Door admin