hout

Hoewel hout een grote impact op het milieu kan hebben als het niet duurzaam wordt gewonnen, zijn er veel redenen te bedenken waarom je dit natuurlijke materiaal vaker zou kunnen toepassen. Dit zijn er vijf:

  1. Het is een hernieuwbaar materiaal

Hout staat bekend als een van de meest natuurlijk hernieuwbare energiebronnen, wat betekent dat het een minder grote impact heeft op het milieu dan andere materialen. Sommige houtsoorten kunnen na twintig jaar geoogst worden, terwijl aardolie er bijvoorbeeld eeuwen over doet.

  1. Het is duurzaam

Hoewel er tussen houtsoorten verschillen zitten wat betreft duurzaamheid, kun je over het algemeen zeggen dat dit natuurlijke materiaal lang meegaat. Het hangt er natuurlijk ook vanaf of je het buiten of binnen gebruikt en hoe je het behandelt. Zo gaan hardhouten deuren en vloeren die correct zijn behandeld soms wel meer dan 100 jaar mee.

  1. Het is biologisch afbreekbaar, recyclebaar en kan hergebruikt worden

Hout is volledig biologisch afbreekbaar en daarnaast een ideaal materiaal om te recyclen. Hergebruik van hout betekent dat er minder materiaal naar de stortplaats gaat of in de verbrandingsoven gaat. Meubels van hergebruikt hout zitten vol karakter en hebben een rustieke charme.

  1. Het absorbeert koolstofdioxide

Bomen absorberen koolstofdioxide en houden dit uit de atmosfeer. Voor elke kubieke meter hout die in de bouw wordt gebruikt, wordt ongeveer een ton koolstofdioxide bespaard. Als jij goedkope houten jaloezieën aanschaft, heb je dus in feite een koolstofdioxide opslagplaats in huis.

  1. Het kan warmte goed vasthouden

Hout kan warmte beter vasthoudt dan de meeste andere materialen. Het houdt zelfs zeven keer meer warmte vast dan keramische tegels. De luchtkamers in het hout absorberen warmte en zorgen voor een natuurlijk warmer huis dat minder energie nodig heeft om te verwarmen.

Door admin