mooiste fotos maken

Vind je het leuk om foto’s te maken als je onderweg bent? Met je mobiele telefoon in je hand maak je natuurlijk een heleboel foto’s die je na thuiskomst op je gemak gaat bekijken. Grote kans dat je een hoop foto’s kunt verwijderen, omdat ze niet zo goed gelukt zijn als je had gehoopt. Dat is jammer, want daardoor mis je net dat ene moment dat je zo graag had willen vastleggen. We kunnen niet allemaal een professionele fotograaf zijn, maar met deze tips is de kans groot dat ook jouw foto’s voortaan steeds beter zullen worden.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Veel smartphones hebben een hoop functies als het gaat om de camera. Dat maakt dat je met je mobiele telefoon aan de slag kunt alsof je een echte fotograaf bent. Maar als je op het punt staat een foto te maken en je moet dan nog uitzoeken hoe de camera werkt, dan ben je te laat. Verdiep je dus vooraf in alle mogelijkheden die de camera-app heeft en oefen ook hoe het werkt. Dan weet je op het fotomoment meteen waar je aan moet denken of welke functie je kunt gebruiken. Op deze manier ben je zeker op tijd om af te drukken en krijg je ook op beeld wat je in gedachten had. Een ander belangrijke tip is dat je rustig blijft. Als fotograaf moet je de tijd nemen om een foto te maken. Hoe rustiger je bent, hoe minder kans je op een bewegend beeld hebt. En dat komt de scherpte van de foto natuurlijk ook alleen maar ten goede.

Een schone lens maar ook een schoon scherm

Tijdens het maken van de foto kijk je zelf op je scherm. Maar de lens bepaalt de helderheid van de foto. Zorg er dus voor dat je lens goed schoon is, voorkom dat er krassen op ontstaan en veeg vingerafdrukken weg. Zo krijg je een hele heldere foto, alsof deze door een professionele fotograaf is genomen. Wil je zeker weten dat je beeld niet vertroebeld wordt tijdens het nemen van de foto, kijk dan ook of het beeldscherm schoon is. Want anders heb je kans dat je maar blijft instellen omdat je denkt dat het beeld niet scherp is, terwijl dat alleen maar komt omdat er vlekken op het scherm zitten.

Bepaal nauwkeurig het onderwerp van je foto

Een gebouw fotograferen is iets anders dan een persoon fotograferen. In principe hoef je bij het nemen van een foto niet in te zoomen. Je krijgt op deze manier een mooie overzichtsfoto van de hele omgeving, de groep mensen of de gebouwen die je op de foto wilt zetten. Alle elementen op de foto zijn dan even scherp. Wil je een detail op de foto tot zijn recht laten komen, dan is het verstandig om de foto van wat dichterbij te maken. Inzoomen met je mobiele telefoon kan als resultaat hebben dat de foto minder scherp wordt. En dat wil je natuurlijk voorkomen. Als laatste tip voor het maken van foto’s die zoveel mogelijk in de buurt komen van de kwaliteit van een fotograaf: zorg dat je de juiste belichting hebt, dan kun je ook met je smartphone de mooiste foto’s maken. 

Door admin