voorbereiding op een sollicitatiegesprek

Staat er een sollicitatiegesprek in je agenda? Door de tijd te nemen om je van tevoren voor te bereiden op een sollicitatiegesprek, heb je meer kans om de baan aangeboden te krijgen. Er zijn een aantal stappen die je voor (en na) het sollicitatiegesprek kunt nemen om ervoor te zorgen dat je een goede indruk maakt op jouw potentiële werkgever. Hieronder lees je hoe je onderzoek doet naar de baan en het bedrijf, hoe je sollicitatievragen en antwoorden oefent, hoe je je kleedt voor het sollicitatiegesprek en nog veel meer.

Analyseer de baan

Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding voor een sollicitatiegesprek is om de tijd te nemen om de vacature te analyseren. Bedenk bij het doornemen van de functiebeschrijving wat het bedrijf zoekt in een kandidaat. Maak een lijst van de vaardigheden, kennis en professionele en persoonlijke kwaliteiten die vereist zijn door de werkgever en cruciaal zijn voor succes in de baan.

Maak een match

Nadat je de kwalificaties voor de baan hebt opgesomd, maak je een lijst van jouw kwaliteiten en talenten en stem deze af op de functie-eisen. Maak een lijst van jouw sterke punten die overeenkomen met de functie-eisen. Deze kunnen vaardigheden, kwaliteiten, diploma’s, ervaringen, professionele kwalificaties, capaciteiten en computervaardigheden omvatten. Je kunt een aantal van deze zaken naar voren brengen wanneer je aan de werkgever uitlegt waarom jij erg geschikt bent voor de baan.

Denk ook aan voorbeelden uit eerdere werkervaringen waaruit blijkt dat je over deze kwaliteiten beschikt. Op deze manier, als de interviewer je vraagt ​​om een ​​moment te beschrijven waarop je een bepaalde vaardigheid of vaardigheid hebt laten zien, ben je er klaar voor.

Functie eisen

Bekijk de functie eisen, je lijst met sterke punten en je voorbeelden voorafgaand aan het interview, zodat je voorbereid bent om ze tijdens het interview te delen. Deze voorbereiding zal je helpen klaar te zijn om functiespecifieke sollicitatievragen en gedrag interview vragen te beantwoorden die er zijn om te bepalen of je over de kennis, vaardigheden en kwaliteiten beschikt die nodig zijn om de functie uit te voeren.

Onderzoek het bedrijf

Voordat je naar een sollicitatiegesprek gaat, is het belangrijk om zoveel mogelijk te weten te komen over niet alleen de baan, maar ook het bedrijf. Bedrijfsonderzoek is een cruciaal onderdeel van de voorbereiding van een sollicitatiegesprek. Het zal je helpen je voor te bereiden op het beantwoorden van vragen tijdens de sollicitatie over het bedrijf en het stellen van vragen aan de interviewer over het bedrijf. Ook kom je erachter of het bedrijf en de cultuur bij je passen.

Ga voor een beknopt overzicht van het bedrijf naar de website van het bedrijf, met name de pagina ‘Over ons’. Krijg een idee van hoe het bedrijf zich verhoudt tot andere bedrijven in dezelfde branche door artikelen over het bedrijf te lezen in vakbladen of websites. Je kunt ook recensies van klanten en van huidige en voormalige werknemers bekijken.

Oefen het sollicitatiegesprek

Neem de tijd om te oefenen met het beantwoorden van de interviewvragen die je kunt verwachten. Dit zal ook helpen om je zenuwen te kalmeren, omdat je niet op zoek hoeft naar een antwoord terwijl je midden in het interview zit. Oefen het interviewen van tevoren met een vriend of familielid, en het zal veel gemakkelijker zijn als je daadwerkelijk in het sollicitatiegesprek zit.

Probeer het gesprek in dezelfde vorm te houden als het echte interview. Als het bijvoorbeeld een telefonisch interview is, vraag dan een vriend om je te bellen om te oefenen met het beantwoorden van vragen via de telefoon. Als het een face to face gesprek is met meerdere personen, vraag dan een paar vrienden om te doen alsof ze een panel zijn.

Door admin