Nu gezond leven voor steeds meer mensen hoog op de agenda staat, wordt ook steeds meer op zoek gegaan naar hoe je dat nu eigenlijk het beste kunt doen. De inname van Omega 3 zul je hierbij steevast terugvinden, en veel mensen geven hier gevolg aan zonder goed te weten wat het precies is en wat het met het lichaam doet. Dat Omega bijdraagt aan een goede algemene gezondheid klopt, we leggen je graag even uit hoe dat komt en hoe jij de inname ervan kunt verhogen.

Wat is Omega 3?

Omega 3 rekenen we onder de essentiële vetzuren. Het lichaam heeft ze nodig, maar is helaas niet in staat om ze zelf aan te maken. 
Omega 3 zijn meervoudig onverzadigde vetzuren waarvan de meest gekende alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn. Waar ALA een plantaardig omega 3-vetzuur is, zijn EPA en DHA visvetzuren. Omwille van die laatste twee wordt Omega 3 ook wel eens visolie genoemd.

Welke gezondheidsvoordelen kunnen er aan toegeschreven worden?

Aan een voldoende inname van Omega 3 kunnen verschillende specifieke gezondheidsvoordelen toegeschreven worden naast het bijdragen aan een algemeen betere gezondheid.

Verminderde kans op hart- en vaatziekten

Voornamelijk de visvetzuren EPA en DHA verminderen aanzienlijk de kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten en op het vroegtijdig overlijden hieraan. De kans op sterfte aan deze aandoeningen daalt met ongeveer 10% bij een inname van 1 gram EPA en DHA per dag.

Verlaging van bloeddruk en cholesterol

Iedereen weet dat zowel een te hoge bloeddruk als te hoge cholesterolwaardes grote gezondheidsrisico’s vormen. Door te voorzien in een voldoende inname van Omega 3 kunnen deze waardes in veel gevallen zonder verdere toediening van medicatie verlaagt worden. 

Tegengaan van depressie

Wie neerslachtige of depressieve gevoelens ervaart, doet er goed aan om de inname van Omega 3 te verhogen. Momenteel is ook volop onderzoek aan de gang naar de effecten op gedragsstoornissen, maar hiervoor is voorlopig nog te weinig bewijs voorhanden om conclusies te kunnen trekken. Hetzelfde geldt voor het effect op het leergedrag.

Hoe krijg je voldoende Omega 3 binnen?

Hier moeten we een onderscheid maken tussen ALA aan de ene kant en EPA en DHA aan de andere kant. 
ALA vinden we terug in verschillende soorten olie, in walnoten en, in mindere mate, in vlees en groene bladgroenten. EPA en DHA zijn hoofdzakelijk terug te vinden in vis en schelp- en schaaldieren. Vooral de vette vissoorten zoals makreel, haring, forel, zalm en sardines scoren hierin hoog. In een erg beperkte mate is het lichaam in staat om EPA en DHA aan te maken uit ALA, al moet gezegd worden dat deze hoeveelheid verwaarloosbaar klein is.
Voor mensen die uit hun dagelijkse voeding onvoldoende Omega 3 halen, zijn supplementen verkrijgbaar die als nuttige aanvulling kunnen dienen. Mensen met een veganistisch eetpatroon of mensen die geen vis eten bijvoorbeeld zullen hierbij gebaat zijn. Net zoals met alle supplementen moet je die effectief als aanvulling en niet als vervanging zien. Gezonde en evenwichtige voeding is en blijft nog steeds het belangrijkste. Weet je niet wat voor jou de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is? Laat je dan bijstaan door een voedingsexpert.

Door admin