De herfst is weer begonnen en dat betekent dat de winter niet lang op zich zal laten wachten. Tegenwoordig weet je echter niet meer precies wat dat betekent. De ene winter hebben we sneeuw, de andere winter is enorm zacht en lijkt eerder op een naherfst of een voorlente. Toch zijn er altijd periodes van kou tussen november en maart. Nu zijn er allerlei meningen over hoe je het beste warm kunt blijven, maar wat is waar en wat is een fabel? Lees verder om deze winter warm door te komen.
Als je slank bent heb je het eerder koud
Mensen die zwaar zijn hebben meer vet onder de huid, waardoor ze hun lichaamswarmte beter kunnen vasthouden. Hierdoor koelen zij ook minder snel af. Tussen mannen en vrouwen is het verschil in kou beleving kleiner dan het verschil tussen zware en magere mensen. Vrouwen geven wel vaker aan dat ze het koud hebben, maar een reden daarvoor aandragen is moeilijk. Wel is het zo dat de maandelijkse cyclus van de vrouw invloed heeft op haar temperatuurbeleving. Dit komt omdat vlak na de eisprong een verhoging van de lichaamstemperatuur plaatsvindt.
Het dragen van sokken in bed houdt je warmer tijdens koude nachten
In de nacht daalt onze kerntemperatuur, maar wordt de huid juist warmer door de dekens waar we onder liggen. Het slaapcentrum en de temperatuurregulatie zitten vlak naast elkaar in de hersenen. Daarom kan het handig zijn om sokken aan te doen, als je door de kou lastiger in slaap valt. Mensen vallen namelijk makkelijker in slaap met warme handen en voeten. Echter, tijdens de slaap levert het geen voordeel meer op.
Rillen en klappertanden heeft een functie
Het menselijk lichaam heeft twee mogelijkheden om zich aan te passen aan de kou. Als het koud is houden we als eerste de temperatuur rondom de hersenen en het hart op peil, maar dat gaat ten koste van de doorbloeding van de handen en voeten. Die wordt teruggeschroefd door vernauwing van de bloedvaten, waardoor zij koud worden. Daarnaast kunnen we zelf warmte maken door middel van rillen en klappertanden. Als je rilt maakt het lichaam warmte aan in de spieren. Wanneer het lichaam in rust is, maakt het 100 watt aan warmte aan, met rillen is dat zelfs 300 tot 400 watt.
Het hoofd is het deel van het lichaam dat de meeste warmte verliest
Vaak kleden mensen zich met koud weer warm aan, maar dragen ze niet altijd een muts en / of handschoenen. Als de rest van het lichaam goed ingepakt is, is het logisch dat het hoofd veel warmte verliest. Maar dit zou ook gelden voor een voet of een ander lichaamsdeel dat niet goed ingepakt is. Wel is het zo dat het hoofd relatief veel warmte verliest omdat er bij kou weinig bloedvatvernauwing plaatsvindt. Daarom is het wel slim om een muts op te zetten als je met koud weer naar buiten gaat.
Met eten en drinken kan je de lichaamstemperatuur beïnvloeden
Een goede truc om het lichaam en de handen weer warm te krijgen is warm drinken. Door een warme drank wordt de temperatuur in de kern van het lichaam namelijk hoger. Vervolgens reageert het lichaam daarop door weer extra bloed aan vingers en tenen af te staan. Alcohol is daarentegen juist nadelig om het weer warm te krijgen. Door de alcohol reageert het lichaam anders op kou en begint het niet met rillen of klappertanden. Ook door warm eten neemt de kerntemperatuur toe. Bovendien wordt het lichaam warmer wanneer het eten aan het verteren is.
Zorg dat je warm bent als je de kou in gaat
Als je het in huis al koud hebt, ben je ook koud als je naar buiten gaat. Het is juist aan te raden om je in huis warm aan te kleden op de kou van buiten. Als je vervolgens vanuit de kou in een warme ruimte komt, warmt het lichaam weer op. Doe dan de jas uit, zodat de omgevingswarmte het lichaam en de jas kan verwarmen.
Insmeren met vaseline tegen de kou is een fabeltje
Vroeger smeerden mensen die gingen schaatsen zich in met vaseline. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter juist dat het insmeren met vaseline het risico op koudeletsel verhoogt. Het vet in de zalf zorgt ervoor dat er meer vocht in de huid aanwezig blijft. Vervolgens bestaat het risico dat dit vocht bevriest.
Kleed je bij inspanning buiten niet te warm aan
Onze isolatie moeten we steeds aan onze inspanning aanpassen. Als je stilzit heb je een extra laagje isolatie nodig, maar als we buiten aan het werk gaan is het verstandig om niet te veel kleding te dragen. Met koud weer is het namelijk beter om onder de zweet drempel te blijven. Zweten is gemaakt om het lichaam te koelen, maar uiteraard wil je dit niet met koud weer. Ook als je sport heb je tijdens de inspanning niet veel kleding nodig. Daarentegen moet het lichaam wel goed ingepakt worden tijdens de pauze of als het sporten klaar is. Anders verlies je heel snel warmte.