hpl-platen

Er wordt tegenwoordig steeds meer gebruik gemaakt van HPL-platen, dit omdat het een erg duurzaam product is wat voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden. HPL is de afkorting voor High Pressure Laminate, oftewel een laminaat waarbij de verschillende lagen onder hoge druk worden gelamineerd. Het resultaat is een zeer vormvaste, dichte harde plaat die allerlei gebruiksmogelijkheden heeft. 

Harde kern en toplaag

Zo’n HPL-plaat is opgebouwd uit een kern van papier of houtvezel en heeft twee toplagen. De kern van papier of houtvezel is gedompeld in een fenolhars bad, wat een erg sterke constructie maakt. Bij de productie worden de lagen onder hoge druk en temperatuur samengeperst. De hars die daarvoor gebruikt wordt is thermoharder, die, zoals de naam al aangeeft, hard wordt onder invloed van warmte. Door dit samen persen krijg je een erg hard materiaal dat niets door laat, of het nu om zonlicht of om vocht gaat. 

Bestand tegen elk weertype

HPL-platen worden dan ook veel gebruikt in de utiliteits- en woningbouw, zoals kunststof boeidelen en gevelplaten die geen onderhoud nodig hebben. In eerste instantie werd het product dus vooral buiten gebruikt, wat logisch is omdat het zo goed tegen alle weersomstandigheden kan. 

Andere toepassingen

Ondertussen heeft men echter ook uitgevonden dat het materiaal uitermate geschikt is voor hygiënische omgevingen, zoals operatiekamers en laboratoria. Dit, omdat het materiaal niets absorbeert en dus erg goed hygiënisch schoon te maken is. Om deze reden wordt het ook steeds vaker gebruikt bij bedrijven die machines en robots vervaardigen en in de levensmiddelenindustrie.

Speciale afwerklagen en kleuren

Daarnaast zijn er steeds meer producenten die HPL-platen ontwikkelen met een speciale afwerklaag en uitgevoerd in verschillende kleuren. Hierdoor is HPL ook toepasbaar in het interieur of keuken. Hier zijn ondertussen ook verschillende structuren in te vinden, dus er zal altijd iets bij zitten in jouw smaak.

Minder bewerkelijk

Ondank al deze ontwikkelingen is HPL, vooral door de harde toplaag en kern, niet zo bewerkelijk als bijvoorbeeld hout. Je kunt niet het eerste het beste gereedschap gebruiken, maar dit moet extra sterk zijn, bijvoorbeeld zoals het gereedschap dat gebruikt wordt voor het bewerken van hardhout. Zowel het verzagen, als schilderen, als onderhouden, als verlijmen dient te gebeuren met goed, vaak specialistisch, gereedschap. Online is hier veel informatie over te vinden, dus zorg dat je je goed inleest als je met HPL wil gaan werken. Daarnaast is het verstandig om je goed voor te bereiden, zodat je bijvoorbeeld de platen al door de producent op maat kan laten zagen.

Door admin