wat is een grinder

Het verkruimelen van wiettoppen kun je natuurlijk doen met je handen of met een mesje. Je cannabis bereiden voor je volgende joint kan echter op een makkelijker manier. Met een zogenaamde grinder maal je de wiet snel en gemakkelijk samen tot korreltjes die perfect in je vloeipapier passen. In dit artikel kom je meer aan de weet over wietgrinders en de voordelen van deze handige apparaatjes

Wat is een grinder?

Wanneer je wel eens in coffeeshops bent geweest heb je ongetwijfeld al eens mensen aan het werk gezien met een klein, rond object. Dit apparaatje helpt zoals gezegd bij het vermalen van cannabistoppen tot gebruiksklare stukjes wiet voor in je joint. In zijn meest elementaire vorm bestaat een grinder uit twee delen, die precies in elkaar passen. Elk van deze delen is van de binnenkant uitgerust met een reeks pinnen of mesjes. Door deze langs elkaar te draaien wordt de wiet in de grinder vermalen tot kleine, gelijkmatige stukjes. Bij veel grinders belanden deze kruimels tussen de tanden van het apparaatje. Bij een driedelige grinder is er een apart, derde compartiment, waarin de versneden wiet wordt opgevangen.

Waarom kiezen voor een grinder?

Verbeterde smaak

Door je wiet te vermalen komen de smaken uit het binnenste van de toppen goed naar buiten. Hierdoor heeft een joint met goed, consistent vermalen wiet doorgaans een betere smaak dan een exemplaar met grof gesneden cannabis. 

Betere consistentie

Wiet is op zich prima met je handen in kleine stukjes te breken. Je zou zelfs het breken van de cannabis over kunnen slaan, en gehele cannabistoppen in je joint stoppen. Doordat de vorm en grootte van elk stukje wiet in deze gevallen nogal van elkaar verschilt, is zo’n sigaret vaak scherper en minder consistent tijdens het roken. Grinders vermalen je wiet tot min of meer gelijke stukjes, waardoor je joint gelijkmatiger brandt en je rookervaring zachter wordt.

Gemakkelijk mee te nemen

Behalve als instrument om je cannabis te breken is een grinder ook een handig doosje om je wiet in mee te nemen. Veel grinders zijn voorzien van een magnetisch dekseltje, waardoor je grinder gemakkelijk sluit. Daarnaast zorgt een afgesloten grinder ervoor dat er geen wietluchtjes ontsnappen.

Hoe je een grinder gebruikt

Wanneer je wiet vermaalt met een grinder, doe je allereerst het dekseltje van het apparaatje af. Vervolgens stop je de toppen in de kamer. Stukjes wiet die niet goed passen kun je eerst met je vingers breken. Daarna plaats je het dekseltje terug, druk je het stevig aan en draai je het zo’n 15 keer met de klok mee rond. Wanneer je de grinder opent, kijk dan goed uit of er niet te veel vermalen wiet aan de bovenkant kleeft. Het zou namelijk jammer zijn wanneer dit op de grond valt wanneer je het deksel optilt. Na een tijdje zal het je opvallen dat er poeder blijft kleven aan de randen en op de bodem van je grinder. Dit staat bekend als skuff of kief, en is een stuk geconcentreerder dan gewone toppen. Vergeet dan ook niet om deze skuff te bewaren om er later een extra intense joint van te draaien.

Door admin