kiezen van de juiste hardloopschoenen

Met zo veel om uit te kiezen, kan het kopen van hardloopschoenen een moeilijke taak zijn, maar we zijn hier om het je gemakkelijk te maken en delen hieronder alles over schoenen. Of je nu veel kilometers, weinig of gemiddeld loopt, er is een schoen die bij elke hardloper past. Net zoals er een schoen is voor elke hardloper, is er een schoen voor elke voet. Of je nu een bredere neus nodig hebt, een neutrale schoen, iets om de manier waarop je voet ‘afrolt’ bij het lopen onder controle te houden, er zijn schoenen die aan al je behoeften voldoen. Volg onderstaand artikel om erachter te komen welke vragen je jezelf moet als je hardloopschoenen gaat kopen.

Op wat voor oppervlak loop je vooral?

Als je het grootste deel van je training op trottoirs doet, dan zijn raceschoenen iets voor jou. Dit soort schoenen met vering verkleinen het risico op letsel. Als je over zachte modderige paden loopt, ben je beter af met een paar trailschoenen met een diep loopvlak die betere grip en enkelsteun bieden, essentieel voor hardlopen op oneffen terrein. Op de stoep zullen deze schoenen echter oncomfortabel zijn omdat de noppen in de zolen van je voet zullen drukken en snel zullen slijten. Als je een beetje van beide doet, moet je een hybride hardloopschoen overwegen. Deze schoenen werken goed op zowel verharde wegen als gemengde trail omstandigheden met een uitgebalanceerde mix van grip en demping.

De juiste maat

Het is belangrijk om te onthouden dat elke schoen en elk merk iets anders zal passen, zelfs als de maat hetzelfde is. Je moet ten minste een duimbreedte hebben tussen het uiteinde van je langste teen en het uiteinde van de schoen, dit is ideaal om te hardlopen.

Het gebruik van inlegzolen in hardloopschoenen

Als je inlegzolen draagt, zorg er dan voor dat je deze in je pasvorm opneemt, omdat ze de pasvorm en het gevoel van het schoeisel kunnen veranderen. Als je nog niet eerder inlegzolen hebt geprobeerd, is dit dan het moment om erover na te denken? Met inlegzolen kun je de pasvorm aan je voet aanpassen en extra comfort bieden in de hiel en over de bal van je voet, terwijl problemen zoals uitglijden, blaren en scheenbeenblessures worden verminderd. Ontworpen om te passen bij de contouren van je voet, kunnen inlegzolen een aanvulling zijn op je hardloopschoenen om je training naar een hoger niveau te tillen.

Welke sokken ga je dragen tijdens het hardlopen?

Het klinkt misschien gek, maar de dikte van je sok kan een groot verschil maken voor de pasvorm en het gevoel van je schoen, vooral als je voeten uitzetten in de hitte. Draag altijd de sokken waarin je wilt gaan hardlopen als je nieuwe hardloopschoenen gaat passen. Overweeg een goede, technische hardloopsok die speciaal is ontworpen met extra ondersteuning en extra vulling over de bal van de voet, tenen en de hiel voor een betere bescherming tegen stoten. Verder raden we je af om katoenen sokken te dragen tijdens het hardlopen. Katoen houdt vocht vast, voeg daar de warmte en wrijving van het hardlopen aan toe en je krijgt waarschijnlijk blaren en eelt. Zorg er altijd voor dat je sokken hoger zijn dan de achterkant van je hardloopschoenen, anders glijden ze naar beneden tijdens het hardlopen en veroorzaken wrijvingsplekken op de achterkant van je hiel.

Door admin