pellets

Steeds meer mensen kopen een pelletkachel. Dit is een groene, en relatief goedkope, manier van je huis opwarmen. Daarnaast hoef je geen contract met een energieleverancier ervoor af te sluiten, wat de uitgaven dus heel erg overzichtelijk maakt. Een pelletkachel brand op zogenaamde pellets, die je per zak koopt. In het buitenland zien we deze manier van opwarmen al veel vaker voorkomen, en in Nederland lijkt nu ook dit type kachel doorgebroken.

Erg makkelijk te controleren temperatuur

Een groot voordeel van een pelletkachel is dat de warmte veel beter te controleren is dan die van een kachel die op hout brandt. Hierdoor zal de kamertemperatuur op en neer schommelen bij laatstgenoemde, en zul je met pelletkorrels op een veel regelmatigere manier de ruimte kunnen verwarmen. Niet zo gek natuurlijk als je er direct voor meerdere branduren aan pelletkorrels in kunt doen, terwijl je hout geregeld moet aanvullen.

Minder werk bij het stoken van een pelletkachel

Voor een pelletkachel hoeven geen bomen omgehakt te worden. Ook doordat je dit hout niet in stukken hoeft te zagen en daarna nog moet klieven is het veel minder tijdsintensief. Pelletkorrels kun je kopen in gebruiksvriendelijke 10 of 15 kilo zakken die makkelijk te stapelen zijn. In tegenstelling tot hout heeft pellets een hoge energiedichtheid. Hierdoor kun je met een veel kleinere hoeveelheid korrels hetzelfde aantal uren branden als met hout. Een pelletkachel heeft een gemiddelde capaciteit van 30 kg waarmee 15 tot 20 uur gestookt kan worden. 

Een pelletkachel ontsteek je met een druk op de startknop

Een ander nadeel van een houtkachel is het aanmaken. Je moet al een beetje ervaring hebben wil je namelijk een dergelijke kachel meteen goed aan kunnen krijgen. Met een pelletkachel druk je slechts op de startknop en de korrels vatten vlam. Ideaal en iedereen kan het.

Weinig vervuiling bij een pelletkachel

Door de ingebouwde thermostaat kun je de temperatuur makkelijk programmeren worden en blijft de temperatuur in de kamer onder controle. Door de juiste verbranding van de pellets blijft er een asgehalte van zo’n 0,5% over, waardoor je de aslade slechts om de 2 tot 3 weken zal moeten legen bij dagelijks gebruik. Tijdens de verbranding hoeft de deur nooit geopend te worden waardoor het een veilige verbranding is en er geen rook of vuurspetters zullen vrijkomen. Ook dit maakt dit type kachel erg gebruiksvriendelijk en voor iedereen te gebruiken.

Door admin