game-computer

Welk apparaat is beter voor gaming, een pc of een console? Het is een vraag die al heel lang voor verhitte discussies zorgt op internet. Lange tijd legde de pc het af tegen de consoles, maar we zijn nu aangekomen in een tijdperk waarin spelcomputers (consoles) en pc’s zo dicht bij elkaar liggen dat het wel erg moeilijk wordt een duidelijke winnaar aan te wijzen. Beide platformen hebben hun eigen voor- en nadelen, maar wij kiezen vandaag even voor de pc. Bij bedrijven als Redux Gaming is namelijk goed te zien wat voor sterke machines er tegenwoordig te koop zijn. Ga je een game pc kopen of samenstellen, lees dan vooral verder.

De prijs

Een belangrijk voordeel dat console aanhangers altijd noemden was dat een console goedkoper is dan een game pc. De prijzen van computeronderdelen zijn de laatste jaren echter flink gedaald. Je kan al een 3 GB GeForce GTX 1060 kopen voor 240 euro en speel je games op de hoogste instellingen op een 1080p-resolutie. Dat is nog steeds meer dan 60 frames per seconde die in praktisch elke moderne game wordt gebruikt. Voor zes tientjes meer haal je de 6 GB-versie en kan je je games spelen op 1440p zonder problemen. De genoemde videokaarten zijn een stuk krachtiger dan de videochips die je vindt in een Xbox of Playstation dus tel uit je winst. 

Elke drie of vier jaar krachtigere versies van consoles

De prijs is dus niet een erg goed argument om te kiezen voor een game pc in plaats van een console. Wat is dat dan wel? In 2012 werd de achtste generatie spelcomputers aangekondigd. Nintendo kwam met de WiiU, Microsoft met de Xbox One en Sony met de Playstation 4. Iedereen ging er toen vanuit dat deze spelcomputers, zoals altijd vele jaren mee zouden gaan. Toch is er enkele jaren geleden iets gebeurd waardoor spelcomputers een stuk meer lijken op pc’s. Sony kwam enkele jaren later met de PS4 Pro, Nintendo bracht de switch uit en Microsoft kwam pas geleden de Xbox One X. Deze spelcomputers (behalve de Switch) zijn krachtigere iteraties van hun voorgangers. De Playstation 4 Pro en Xbox One X laten zien dat spelcomputers langzaam veranderen in spel platformen waarbij elke drie of vier jaar krachtigere versies zullen uitkomen.

Pc’s kun je upgraden, consoles niet

Consoles als de Xbox of de Playstation zijn echter niet te upgraden op een manier zoals dat bij pc’s wel kan. Je kan niet zomaar een andere videokaart in je spelcomputer schuiven. Je zal je oude Playstation moeten verkopen en een nieuwe krachtigere variant moeten aanschaffen. De pc is qua aanschaf misschien wel duurder, maar makkelijker te upgraden waardoor je uiteindelijk goedkoper uit bent en voor een klein bedrag toch weer de allernieuwste games kan spelen. Je kan tegenwoordig zes tot acht jaar doen met dezelfde processor en videokaart. Je kast, RAM, voeding, koelers en harde schijven kan je allemaal houden of voor weinig geld later upgraden indien nodig.

Pc’s zijn op de lange termijn goedkoper

Op de lange termijn ben je dus goedkoper uit. Zeker als er na drie jaar weer een nieuwe iteratie van dezelfde spelcomputer uit komt. Zelfs als dat niet gebeurt, zal je uiteindelijk de volgende generatie spelcomputers moeten kopen als je de nieuwste spellen wilt blijven spelen. We weten natuurlijk niet zeker of de PS4/Xbox One over een paar jaar weer wordt geïtereerd of dat er een volledig nieuwe generatie de markt zal overspoelen, maar wij denken dat het voorlopig vooral bij iteraties blijft.

Door admin