tips voor als je binnen gaat verven

We zitten midden in de herfst, dat betekent dat de verf klusjes buiten al lang gedaan zijn, of hadden gedaan moeten zijn. Nu is de tijd om te kijken of er binnen zaken opnieuw geverfd moeten worden. Misschien zijn jouw deuren wel beschermd door de kinderen die er wat minder voorzichtig mee overweg springen. Misschien heb je het al jaren niet meer gedaan en moet daarom alles eens onder handen worden genomen. Misschien heb je dan wel geluk, want de verf van tegenwoordig is een stuk beter dan, laten we zeggen, 10 jaar geleden. Neem bijvoorbeeld Sikkens Rubbol BL Rezisto Satin. Deze verf heeft een hele hoge dekkingskracht en, misschien nog wel belangrijker, vergeelt niet. Ideaal als er veel licht op schijnt, of er wordt gerookt. De eerste tip heb je van ons al binnen, lees snel verder voor meer! 

Welke verf klus je ook doet, het begint eigenlijk altijd met een goede voorbereiding. Bij de meeste soorten verf spreekt het voor zich hoe die gebruikt dienen te worden, zoals bij Sikkens Rubbol SB. Er zijn echter tegenwoordig ook specialistische verven en coatings op de markt die om wat extra aandacht vragen. Let daar goed op bij de aanschaf!

Grondig reinigen voor je gaat schuren

Vaak wordt gedacht dat je voor je gaat schuren het oppervlak niet hoeft te reinigen, omdat je dit vuil ook weg schuurt. Dit is echter niet waar: als je direct begint met schuren, zul je al het vet en vuil in de groeven schuren en dat krijg je het er daarna nooit meer helemaal uit. Dan lijkt de ondergrond wel schoon, maar dat is niet zo. Het resultaat: je verf hecht niet goed vanwege het vet en vuil en de kans is groot dat je opnieuw moet beginnen.

Zorg dat je gelijkmatig schuurt en het beste doe je dit met de hand. Is het bestaande schilderwerk van je kozijnen of deuren aan een nieuwe laag verf toe, en heeft de oude verflaag nog geen bladderende delen of scheuren? Dan hoef je deze alleen maar goed te reinigen en dan licht op te schuren. Dus niet door de lak heen! Licht opschuren betekent dat je de verflaag mat schuurt zodat de nieuwe verflaag goed hecht.

Zorg dat het niet te vochtig is

Naast goed reinigen en schuren moet je er ook voor zorgen dat je niet gaat schilderen bij vochtig of warm weer. Bij vochtig weer is de kans groot dat zich condens gaat afzetten op het oppervlak dat je wilt schilderen. Dat leidt gegarandeerd tot onthechting en het mat uitslaan van de verflaag. Als het te warm is, droogt de verf te snel. In dat geval heeft de verf geen tijd om te vloeien en dat kan lelijke resultaten opleveren. Bijvoorbeeld duidelijk zichtbare kwaststrepen en plekken waar de kwast is aangezet. 


De laatste tip die we je willen meegeven is dat je de verf goed moet roeren. Niet goed op geroerde verf dekt namelijk een stuk minder, heeft een onjuiste glansgraad, vloeit niet zoals het moet en heeft een verkeerde viscositeit. Een hoop narigheid dus. Pigmenten en vulstoffen zijn vaste deeltjes die in de verf ‘zweven’. Deze deeltjes zullen tijdens de opslag naar de bodem van het blik zakken. Andere vloeibare toevoegingen, zoals siccatief, wat de droger is, zullen juist naar de oppervlakte drijven. Voordat je verf gaat gebruiken moet je dus goed roeren. De vaste deeltjes en vloeistoffen zullen zich weer vermengen en de verf krijgt zijn oorspronkelijke eigenschappen weer terug.

Door admin