plogging
In ons drukke bestaan is het soms moeilijk om voldoende tijd te vinden om te kunnen sporten. We moeten naar het werk, met de kinderen bezig zijn, een sociaal leven hebben, voldoende ontspanning krijgen en dat alles natuurlijk zo duurzaam mogelijk. Gelukkig is er een goede manier om twee vliegen in een klap te slaan: plogging.

Deze duurzame sporttrend is overgevlogen vanuit Zweden. Het woord plogging is een combinatie van het Zweedse woord ‘plocka up’, wat staat voor oprapen, en jogging, het Engelse woord voor hardlopen. Het houdt in dat je tijdens het hardlopen afval opruimt en op die manier een steentje bijdraagt aan een schoner milieu. Je kan het verderop in een vuilnisbak doen of een vuilniszak meenemen en die later weggooien. Op deze manier ben je goed bezig voor het milieu, maar train je ook je lichaam.

Plogging is namelijk nog beter dan gewoon hardlopen, omdat het een soort intervaltraining is. Tijdens het oprapen moet je namelijk veel bukken – wat een goede work-out is voor de hamstrings en de billen – en sta je even stil, waarna je weer verder moet rennen. Dit zijn eigenlijk kleine intervallen waarbij je steeds moet wisselen tussen rust en beweging. Bovendien is het ook hartstikke goed voor je metabolisme.

Deze trend is ontstaan vanuit een andere hardlooptrend uit Zweden, namelijk de fartlek-training. Hierbij bepaalt het terrein en de omgeving wat voor tempo je gebruikt en bouw je razendsnel een goede conditie op. Milieuactivist Erik Ahlström is de bedenker van plogigng en heeft de (Zweedse) website Plogga gemaakt om mensen te inspireren. In Nederland is er de website www.trashwalking.nl. Dit is niet alleen gericht op plogging, maar ook op trashwalking, wat opruimen is tijdens het wandelen. Ook kun je de Zweedse app Lifesum downloaden, waarin je kunt bijhouden hoeveel calorieën hebt verbrand en wat je gegeten hebt.

Plogging geeft dus dubbele voldoening: je bent goed bezig voor het milieu en het is goed voor je lichaam. Bovendien kun je het ook in een groep doen, wat het nog gezelliger en duurzamer maakt. Dus pak je hardloopschoenen en een vuilniszak en ga aan de slag!

Afbeelding: Blogvitaal.nl

Door admin