mendoza-argentinie

De wijnwereld is verdeeld in de oude en de nieuwe wereld. Onder de oude wereld verstaan we de wijnlanden in Europa en onder de nieuwe wereld eigenlijk alle andere landen. Denk aan Australië, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Chili en Argentinië. 

Iedere wijnliefhebber kent Mendoza in Argentinië wel. De wijnhoofdstad van het Zuid-Amerikaanse land. Wie van het goede leven houdt, moet daar een keer zijn geweest. Argentinië is echt niet meer weg te denken uit de wijnwereld. Het exportproduct wijn, en dan met name van Malbec, siert bijna elke wijnkaart in menig restaurant en in wijnbar. 

Naast wijn drinken is er zoveel meer te doen in Argentinië. Of je nou een mountainbike huurt en één van de vele routes op de fiets aflegt, met een paard de natuur intrekt of gewoon gaat hiken door het adembenemende landschap. En aan het eind van elke dag staat er altijd wel een glas of een fles wijn voor je klaar. 

Het land kent naast Malbec nog veel meer druivenrassen. Natuurlijk zijn ook de internationale druivenrassen als Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc en Chardonnay vertegenwoordigd. Ook vinden we veel van het blauwe druivenras Bonarda. Niet een typisch Argentijns druivenras, want de druif werd door de Italianen naar Argentinië gebracht. Torrontés is de witte Argentijnse trots wanneer het om wijn gaat. Daar worden aromatische witte wijnen van gemaakt met aroma’s als jasmijn, citrus, bloemblaadjes, honing en een licht kruidige toets. Deze druif is vooral in Salta te vinden, het hoogstgelegen wijngebied van Argentinië. 

In Argentinië vinden we ook het wijnhuis Salentein. De eigenaren van deze bodega zijn Nederlands en ze produceren wijnen van hoge kwaliteit. Gelegen in de Uco Valley is het niet alleen architectonisch hoogstandje om te zien, maar ook een populaire stop voor wijnliefhebbers. Het is wel handig om op voorhand even uit te zoeken wat er allemaal te doen is. Naast de reguliere proeverijen worden er ook andere evenementen georganiseerd, waaronder optredens en kunsttentoonstellingen. 

Argentinië ligt op het zuidelijk halfrond en daarom is het groeiseizoen van de druiven net omgekeerd. Zo is het daar zomer in december en vindt de oogst rond maart plaats. Maart is dan ook een belangrijke feestmaand, met name in Mendoza. Daar vindt elk jaar het Fiesta de la Vendimia plaats, het oogstfeest. Het is een enorm groot en populair festival met optochten en gekozen wijnkoninginnen uit verschillende streken, waarvan er uiteindelijk maar één tot Koningin van de Oogst wordt gekroond. Eigenlijk een soort carnaval, alleen dan voor de wijnliefhebber. 

Door admin