doe het zelf klusser

Ben je je huis aan het opknappen, of ben je van plan om dit te gaan doen? En pak je de taken graag zelf op? Ga er lekker mee aan de slag! Je kunt vaak meer dan je denkt, of je nu een broekie of ervaren klusser bent. Maar tips en inspiratie kun je daarbij natuurlijk altijd gebruiken. Lees je mee?

Juiste materialen

Voor iedere klus zijn er de juiste materialen te vinden. Ga hier dan ook eerst naar op zoek. Doe hier het liefst grondig onderzoek naar. Zo wil je voor duurzame materialen kiezen, die wel tegen een stootje kunnen. Bij iedere klus zit dit weer anders! Ga je aan de slag met het dak? Bij EPDMXL vind je topkwaliteit Europese EPDM. De levensduur van het materiaal is vijftig jaar: daar kun je dus een flinke tijd mee vooruit. En zo kun je bij iedere materiaalsoort stilstaan of het aan je eisen voldoet. Dit vormt een belangrijke basis: zie het als een startpunt bij een klus of verbouwing.

Planning

Nog een onderdeel om rekening mee te houden bij de start? Stel een planning op! Als je een enkel klusje uitvoert, is dat niet altijd nodig. Maar als er wat meer bij komt kijken, of als het om een verbouwing gaat, is dat toch wel een ander verhaal. Wat wil je allemaal uitvoeren? En hoeveel tijd heb je hiervoor nodig? Denk en schrijf dit uit. Je kunt ook het financiële kostenplaatje opnemen in je plan. Het is immers wel prettig om hier vooraf al een beeld bij te hebben. Welk budget heb je ervoor over? En is dit budget realistisch? Neem de tijd om het op een rijtje te zetten, al voordat je van start gaat met je plannen.

Stappenplan en informatie

Bij de uitvoering van sommige klussen weet je al precies wat je te wachten staat. Je hebt het misschien al eens eerder gedaan. Of het gaat om een simpele klus, die je zo kunt uitvoeren. Maar als je dit nog niet precies weet, kun je het van tevoren goed uitzoeken. Check welke informatie er beschikbaar is. Vaak kun je een stappenplan volgen. Of de ervaringen en tips van anderen opzoeken, om te zien hoe zij het hebben uitgevoerd. De ene materiaalsoort is natuurlijk makkelijker om mee te werken dan de andere. Ook hier kun je rekening mee houden. Zelf EPDM dakbedekking aanbrengen is goed te doen, waarbij je het materiaal grotendeels enkelzijdig verlijmd op het dak. Hoe beter je de stappen kent, hoe makkelijker je de klus klaart. Neem daarom alle informatie goed in je op, via bijvoorbeeld een handleiding.

Goede basis

De basis moet in orde zijn als je gaat klussen. Zorg met name dat je het juiste gereedschap paraat hebt. Heb je niet zo’n uitgebreide collectie in je schuur of garage liggen? Je kunt gereedschap en apparatuur vaak prima lenen of huren. Zo hoef je niet alles zelf in huis te halen, mocht je het maar een enkele keer gebruiken. Je hebt de juiste uitrusting nodig. Met name bij zwaardere of gevaarlijkere klussen is het verstandig om een helm te dragen, of jezelf op een andere manier te beschermen. Vergeet niet: een ongeluk zit in een klein hoekje. Je wilt geen onnodig risico lopen. Maar de voorbereiding zit ‘m ook in het klaarmaken van de ondergrond. Maak alles stof-, vocht- en vetvrij, voordat je aan het werk gaat. Niet het leukste onderdeel, maar wel noodzakelijk!

Met welke klus je ook aan de slag gaat, bereid het werk goed voor. Zo ben je straks helemaal tevreden met het eindresultaat. Mocht dat toch niet zo zijn, dan doe je het nog eens een keer over. De klus komt vanzelf af. En dan kun je langzaamaan natuurlijk alvast weer nadenken over het volgende project!

Door admin