elektrische-step-in-Nederland

Elektrische steps, een veelgebruikt vervoermiddel in andere landen. In Nederland zie je ze daarentegen nauwelijks op straat. Hieronder lees je alles over de regels van het gebruiken van een elektrische step in Nederland, want een electrische step in Nederland, mag dat eigenlijk?

Is een elektrische step legaal in Nederland?

Een vraag die veel mensen in Nederland hebben is: is een elektrische step legaal in Nederland? Momenteel zijn elektrische steps in Nederland over het algemeen niet legaal. Echter, er zijn een aantal uitzonderingen waarbij een elektrische step gebruikt mag worden. Dit mag pas als de step door de RDW is goedgekeurd en dat gaat niet zomaar. Maar waarom zijn de reguliere steps dan verboden? Dit komt omdat deze dan niet aan de veiligheidseisen voldoen, waardoor ze niet op de openbare weg mogen rijden.

is-een-elektrische-step-legaal-in-Nederland

Regels elektrische step Nederland

Er zijn meerdere regels en eisen waaraan elektrische steps in Nederland moeten voldoen om de openbare weg op te mogen. De step dient aangewezen te worden als bijzondere bromfiets. Er is in de Nederlandse wet- en regelgeving een ‘beleidsregel aanwijzing bijzondere bromfietsen’ opgesteld. De step dient hier dus aan te voldoen om de weg op te mogen. Hierin staan enorm veel eisen over bijvoorbeeld de grootte en de snelheid van de step. Dit zijn de algemene regels:

 • De motorische aandrijving dient automatisch uitgeschakeld te worden als de step een snelheid van 25 km/h bereikt
 • Het maximumvermogen mag niet hoger dan 1 kW zijn als het voor individueel vervoer bestemd is.
 • De step voor individueel vervoer mag niet langer zijn dan 3 meter en niet breder dan 1,15 meter.
 • De steps dienen voorzien te zijn van rode en witte reflectoren.

Veel elektrische steps op de markt voldoen niet aan de wet- en regelgeving waardoor ze niet gebruikt mogen worden in Nederland. Het is dus raadzaam om te controleren of een elektrische step voldoet aan de eisen voordat je deze aanschaft!

elektrische-step-Nederland

Regels besturen elektrische step Nederland

Naast de wet- en regelgeving voor de elektrische step zelf zijn er ook nog regels over het besturen van een e-step. Niet iedereen mag dit namelijk zomaar doen. De regels zijn als volgt:

 • De bestuurder is minstens 16 jaar oud
 • De elektrische step waarop wordt gereden moet verzekerd zijn
 • In sommige gevallen moet je in het bezit zijn van een rijbewijs
 • De bestuurder moet in het verkeer rechts houden waar mogelijk
 • De bestuurder moet gebruik maken van het (brom)fietspad als dit aanwezig is
 • De step moet goedgekeurd zijn door de RDW
 • Je dient net als bij een fiets altijd verlichting op de step te moeten hebben in het donker
elektrische-steps-in-Nederland

Goedkeuring van een elektrische step

Er zijn twee mogelijkheden om een elektrische step te laten goedkeuren; door de fabrikant of door een particulier. Doorgaans gebeurt het door de fabrikant voordat die de step op de markt brengt. De fabrikant dient dan een verzoek van aanwijzing in bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij zorgen ervoor dat de RDW wordt ingeschakeld om de elektrische step te keuren op basis van de eisen.

Als je zelf een verzoek tot aanwijzing wilt doen voor je step, moet je hier wel veel geld en geduld voor hebben. De keuring kost namelijk €307,- en kan erg lang duren. Het is dus raadzaam een step aan te schaffen die al door de fabrikant is gekeurd.

Door admin