polycarbonaat platen

Polycarbonaat is een materiaal dat steeds vaker gebruikt wordt, voor de meest uiteenlopende doelen. Toen polycarbonaat platen net werden ontwikkeld, werden ze vooral gebruikt als vervanger van glas. Dit kon men echter alleen maar voor kleine oppervlakte doen, omdat het materiaal in het begin nog een bruine tint had. Maar wat is polycarbonaat nu precies en wat zijn de voordelen ervan?

Het materiaal kan er goed tegen hitte

Anders dan de meeste kunststofsoorten kan polycarbonaat erg goed tegen hitte en hoge temperaturen. Dit komt doordat het een thermoplastisch polymeer is. Daardoor wordt het materiaal veel toegepast in de levensmiddelenindustrie en in laboratoria.

Polycarbonaat is heel erg bewerkbaar

Polycarbonaat is erg bewerkbaar, je kunt het zowel verven, zagen, buigen, lijmen als boren. Eigenlijk kun je het op dat gebied vergelijken met plexiglas, ook qua bewerking kun je het hetzelfde benaderen, met dezelfde gereedschappen. Aangezien polycarbonaat echter een stuk minder makkelijk breekt dan plexiglas, laat het zich een stuk makkelijker bewerken dan de kunststof glas soort. Als je polycarbonaat gaat zagen, is het verstandig om de zaag in te smeren met zeep of afwasmiddel.

Enorm sterk materiaal

Polycarbonaat wordt ook veel gebruikt omdat het enorm sterk is en daarnaast slagvast. Dit geldt voor alle varianten, zowel de massieve als de zogenaamde ‘kanaalplaat.’ Door deze eigenschap wordt polycarbonaat ook steeds vaker door particulieren in huishoudens gebruikt. Zo is het uitermate geschikt voor het maken van een windscherm, carport, terrasoverkapping of tuinkas. Omdat het zo stevig is wordt het ook vaak ingezet tegen inbraak of vandalisme… 

Brandvertragend en moeilijk ontvlambaar

Naast het feit dat polycarbonaat enorm sterk is, werkt het ook brandvertragend en is het materiaal moeilijk ontvlambaar. Dit noemen we een B1-classificering. Daarom wordt het ook vaak gebruikt als veiligheidsbeglazing, om bijvoorbeeld kostbare, technische machines, of producten, mee te beschermen.

Het materiaal verkleurt niet door UV straling

Polycarbonaat platen zijn UV-werend en verkleuren daardoor niet door zonlicht. Voor indoor gebruik maakt dit niet zo heel veel uit, maar voor buiten is dit ideaal, omdat de platen er na 10 jaar nog steeds goed uitzien. Hierdoor is het erg onderhoudsvriendelijk.

Het laat meer licht door dan gewoon glas

Het verschil tussen gewoon glas en polycarbonaat is tegenwoordig bijna niet meer te onderscheiden. Je kunt er net zo goed doorheen kijken en het laat zelfs meer licht door dan gewoon glas. Het is dan ook uitstekend te gebruiken in lichtkoepels of lichtstraten

Door admin