Zomertijd… Het is heet en zwoel, maar toch het meest geliefde seizoen van de meeste mensen. Lange dagen aan het strand en veel zonuren om van het buitenleven te genieten. Aan het eind van de dag eet je dan het liefst iets lichts en fris. Een zomers diner moet eruitzien als een regenboog op je bord, vol kleurenen daarnaast levendig en verfrissend lekker, maar toch gezond, voedzaam en licht. We hebben daarom een geweldig zomerdiner voor je gevonden voor drukke doordeweekse avonden of luie “verwen jezelf” weekenden. We hebben het hier over mediterrane courgette boten. Wat? Horen we je zeggen. Nou, courgetteboten dus! Voor dit gerecht heb je geen speciaal kookgerei nodig en is er toch een onderdeel van onderstaand gerecht waar je niet het juiste kookgerei voor hebt, zoek dan naar een betrouwbare kookwinkel online zodat jij het lekkerste zomergerecht thuis kunt maken.
Maar nu naar ons zomers diner met deze verbluffende en prachtige courgetteboten … Mediterrane stijl! De zomer is de tijd van het jaar om courgettes te eten. Vul ze met gekruid gehakt en garneer met cherrytomaatjes, pijnboompitten en feta en je hebt een lichte en frisse versie van dit low carb gerecht. Dit is wat je nodig hebt voor deze eenvoudige courgettebootjes in mediterrane stijl
– Courgette
– Gehakt
– Knoflook
– Kruiden & specerijen: Gedroogde oregano, gedroogde tijm, paprika, verse peterselie
– Cherrytomaten: Als je veelkleurige vindt, worden de boten alleen maar mooier
– Fetakaas en pijnboompitten ter garnering
– Zout en peper
Nu gaan we deze boten in minder dan 20 minuten maken. Hoe? Door ze niet in de oven te bakken, maar gewoon te grillen op een hete bakplaat of koekenpan.
Laten we beginnen met het maken van de vulling
Bak het gehakt gewoon bruin in een beetje olijfolie. Blijf het tijdens het bakken verkruimelen. Doe er zout, peper, gehakte knoflook, oregano, tijm en paprika door. Kook tot het vlees volledig gaar is en haal van het vuur. Als ze een beetje zijn afgekoeld, roer je de cherrytomaatjes en peterselie erdoor.
De courgettes klaar maken
Snijd de courgettes doormidden. Bestrijk beide kanten met olijfolie en kruid ze met peper en zout. Leg ze met het vlees naar beneden op een licht geoliede bakplaat of gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur en kook 3-5 minuten, tot ze zacht zijn. Draai en bak nog 3-5 minuten. Leg ze op een bord en laat ze afkoelen.
Eenmaal afgekoeld, schep je met behulp van een lepel het vruchtvlees eruit om de courgette uit te hollen en zo de boten te maken. Je kunt dit courgette vlees toevoegen aan het vleesmengsel. Leg de boten op een serveerschaal. Vul ze royaal met de gemaakte vulling. Strooi er wat feta kaas, pijnboompitten en peterselie over en voila… je hebt een mooi bord met courgetteboten!!
De oven gebruiken in plaats van het fornuis
Kan ik ze bakken in de oven in plaats van op het fornuis te koken? Natuurlijk kan je dat. Verwarm eerst de oven voor op 200 graden celsius. Snijd de courgette doormidden als ze nog rauw zijn. Schep het vruchtvlees eruit met een lepel. Kruid met peper en zout en bestrijk met olijfolie. Voeg de vulling toe, minus de cherrytomaatjes, en bak 20-30 minuten. Haal uit de oven en garneer met cherrytomaatjes, peterselie, feta en pijnboompitten.