geld lenen

Geld lenen, bijna iedereen komt er wel een keer voor te staan. Bijvoorbeeld bij een fikse tegenvaller nét nadat de spaarrekening is uitgedund. Het duurt even voordat deze weer is gevuld en een extra grote (essentiële) aankoop kan dan niet zelf worden gefinancierd. Geld lenen lijkt dan de beste optie. Toch is dat niet zo gemakkelijk als het lijkt. Om geld te kunnen lenen wordt een zeer uitgebreide check gedaan. Hierbij wordt uiteraard naar je geldzaken gekeken, maar ook naar je verleden of dingen die mogelijk op je naam kunnen staan. Het moge duidelijk zijn dat je aan flink wat eisen moet voldoen om geld te kunnen lenen. Dat is niet alleen om het risico voor de aanbieder te beperken, maar ook om mensen die meer risico lopen te beschermen. Dat is misschien vervelend en lijkt betuttelend, maar is wel noodzakelijk om grotere problemen in de toekomst te voorkomen.

Benieuwd aan welke eisen jij moet voldoen voordat je een lening kunt krijgen? En welke redenen er mogelijk kunnen zijn om geweigerd te worden? Lees dan snel verder. 

Wel of geen schone bankafschriften? 


Wanneer je geld wilt lenen wordt er eerst een kredietcheck gedaan. Hierbij wordt ook naar screenshots van de bankrekening gevraagd. Meestal enkele maanden. Zo kan de aanbieder zien wat er iedere maand in- en uitkomt. Zo wordt er gekeken naar de vaste inkomsten, uitgaven en wat er maandelijks verder nog wordt uitgegeven. Op die manier weet men wat jij nodig hebt om comfortabel te kunnen leven. Hoeveel zou je dan nog extra kunnen betalen per maand om op deze manier verder te kunnen gaan? Hoeveel ruimte blijft er over? Hierbij wordt er ook gekeken of er sprake is van ‘schone’ bankafschriften. 

Hiermee wordt bedoeld dat er geen andere betalingsregelingen zijn of dat er afspraken zijn gemaakt met incassobureaus of deurwaarders. Het maakt in dat geval immers niet uit hoe hoog je salaris is of hoe goed je alles voor elkaar hebt. De aanwezigheid van dergelijke sporen duidt mogelijk op een onbetrouwbare betaler en daar willen niet alle banken mee in zee. 

In sommige gevallen tellen betalingsregelingen in dit geval minder zwaar. Zo wordt bijvoorbeeld een betalingsregeling voor de eigen risico van de zorgverzekering minder zwaar meegeteld. Een medische kostenpost kan immers altijd gebeuren en door de hoogte van die kosten is het niet meer dan normaal dat er een betalingsregeling loopt. 

BKR-toetsing 


Bij de aanvraag van een lening wordt er ook gekeken of er een negatieve BKR op jouw naam staat. Dit betekent dat er in het verleden al eens iets mis is gegaan met een lening. Dit is voor de meeste geldverstrekkers al genoeg reden om geen lening meer te verstrekken. Dit levert uiteraard te veel risico op. 

Voordat je kunt gaan lenen is het dan ook belangrijk om eerst alle openstaande leningen netjes af te lossen en de BKR-code te laten herstellen. 

Wel of geen vast inkomen? 

Uiteraard wil de geldverstrekker over enige zekerheid beschikken dat jij het geld weer terug kunt betalen. Daarbij is het dus ook belangrijk dat er een vaste inkomstenbron is. Bijvoorbeeld in de vorm van een uitkering of een vast contract in loondienst. In sommige gevallen is het echter lastig om te bepalen of er sprake is van een vaste inkomstenbron.

Dit zien we bijvoorbeeld bij mensen die als zelfstandige aan het werk zijn. De meeste kredietverstrekkers verstrekken geen lening als jouw onderneming minder dan drie volledige jaren bestaat. Het maakt hierbij niet uit hoeveel winst je in de afgelopen tijd hebt gemaakt. Dit komt omdat veel startende ondernemers binnen drie jaar failliet gaan en het bedrijf noodgedwongen op moeten doeken. Als je na drie jaar een positief eigen vermogen hebt, willen de meeste kredietverstrekkers gelukkig wél met je in zee. 

Door admin