magworld.nl

Nu we steeds minder vaak ‘echt’ geld in ons handen hebben, briefjes en munten waarmee we betalingen kunnen doen, is de manier waarop we tegen geld aankijken ook veranderd. Het wordt steeds minder tastbaar, waardoor het voor veel mensen zelfs steeds lastiger wordt om de waarde ervan in te zien. Er zijn zelfs munten die alleen online bestaan, en helemaal geen echte munten of briefjes kennen. Wat doet dat met de manier waarop we tegen geld aankijken?

Hoeveel zit er in jouw portemonnee?

Ben je geboren in de jaren ’90, dan kun je je er waarschijnlijk maar heel weinig bij voorstellen, maar voor die tijd was de meest gebruikte manier om te betalen toch echt per contant geld. Winkels waren nog niet uitgerust met betaalautomaten. Je kon zelfs niet even op straat bij een automaat van de bank snel wat geld ‘pinnen’. Nee, de bank, dat was de plek waar je je geld bewaarde. Van je bankrekening werden ook je vaste kosten afgeschreven. Maar betalingen verrichten in winkels? Dat deed je met contant geld. Geld dat je opnam bij je bank, door naar het bankkantoor te gaan en een formulier te ondertekenen. De enige manier om dit te omzeilen was door gebruik te maken van cheques, maar niet iedereen had hier de beschikking over en niet iedere winkel was hier dol op. Vooraf controleren of de persoon die hiermee wilde betalen wel genoeg geld op zijn rekening had staan was namelijk niet mogelijk.

Hoe anders is dit nu. Het overgrote deel van onze betalingen doen we direct via ons pasje. In een bankkantoor zijn we al jaren niet geweest en zelfs onderling maken we eerder even geld over dan dat we elkaar met contant geld terugbetalen als de ander iets heeft voorgeschoten. Veel mensen hebben namelijk helemaal geen contant geld meer op zak. Een paar euro misschien, maar genoeg om de boodschappen of dat paar nieuwe schoenen mee te betalen? Meestal niet.

We hebben het niet in de hand

Er is tegenwoordig zelfs geld dat je helemaal niet vast kan houden, ook al zou je het willen. Cryptomunten zoals de doge of de bitcoin bestaan alleen virtueel. Echte munten of briefjes, die zijn er niet. Je tegoed staat in je virtuele wallet, waar uit je betalingen kunt verrichten. Naar een bank gaan en je tegoed opnemen is geen optie; niet alleen zijn er geen munten of briefjes, deze valuta spelen zich helemaal buiten de banken om af.

Verandert dit de manier waarop we tegen geld aankijken? Waarschijnlijk wel. Geld lijkt nooit meer echt op te kunnen raken, zoals bij contant geld duidelijker wel het geval is. Voor veel mensen is het geld dat zij bezitten niet veel meer dan een paar cijfertjes op een schermpje, ze zien het niet voor zich. De wereld is op dat gebied duidelijk flink veranderd!

Door admin