Zelfs al ben je best handig zo in en om het huis, er zijn toch klussen die je misschien liever niet doet, of waarbij je je wat minder op je gemak voelt. Klussen die zich op het dak bevinden, bijvoorbeeld. Door de grote hoogte zit een ongeluk hier tenslotte in een klein hoekje.
Is dat wel verstandig?
Je hebt ze vast wel eens gezien. Buren, of ingehuurde klusjesmannen, die op het dak aan het werk waren op een manier die je niet veilig kan noemen. Veelal wordt er door dakramen heen gekropen om het dak te bereiken, of wordt er een ladder los tegen een woning gezet om mee omhoog te klimmen.
Eenmaal boven is op een plat dak het grootste gevaar wel geweken, maar kan de werkwijze op een schuin dak je nog steeds rillingen bezorgen. Er worden twee dakpannen even weggehaald, daar worden vervolgens de voeten geplaatst en zo, aan het werk.
Het moge duidelijk zijn dat dit geen heel veilige manieren van werken zijn, zeker als er ook geen enkele vorm van valbescherming aanwezig is. Het is, als je zelf het dak op gaat, je eigen keuze, uiteraard, maar wees je altijd bewust van de risico’s die op de loer liggen. Even geen houvast hebben als je het raam uit klimt, een ladder die omvalt of een dakpan waar je op leunt die plotseling losschiet: je bent niet de eerste die daar mee te maken krijgt, met alle gevolgen van dien.
Een veilige constructie
Als een gerenommeerd bedrijf een dak op gaat, dan gaat dat altijd op een veilige manier. Vaak betekent dat, dat er een steiger zal moeten worden gebouwd. Dit kan een klus wat prijziger maken, maar maakt het wel een stuk veiliger.
Ook als je zelf op je dak wil klussen is het huren van een steiger natuurlijk een mogelijkheid. Zeker bij een wat grotere klus, waarbij je meerdere keren je dak op en af moet, is het echt geen overbodige luxe.
Een klus op het dak die regelmatig moet worden uitgevoerd, is het vervangen of repareren van dakbedekking. Zeker op platte daken hebben de meeste soorten dakbedekking na meer dan tien jaar hun beste tijd wel gehad. Het aanbrengen of repareren van dakbedekking vinden veel mensen minstens zo eng als het beklimmen van een dak. Traditioneel wordt er namelijk gewerkt met bedekking die moet worden verhit met een brander, en het gebeurt helaas met enige regelmaat dat hierdoor brand uitbreekt.
Inmiddels is dit echter lang niet altijd meer nodig. Door te kiezen voor een EPDM dak is er geen verhitting meer nodig. Met EPDM lijm wordt de EPDM folie simpelweg op het dak geplakt. Dit is een klus die je zelf kan doen, maar bij een flinke oppervlakte is het inhuren van iemand met ervaring nog steeds wel aan te raden.