zweten overmatig

Alle mensen zweten; daar kunnen we niet omheen. Je kunt zweten na een sportieve inspanning, tijdens een drukke werkdag of bij het overmatig inspannen bij bepaalde handelingen. Ons lichaam voert deze warmte af doormiddel van zweten. Het lichaam blijft zo op de juiste temperatuur en raakt niet oververhit. Desondanks hebben sommige mensen last van overmatig zweten. Overmatig zweten leidt tot zichtbare zweetplekken op de kleding en onaangename geurtjes. In deze blog geven we 5 tips die het overmatig zweten verhelpen. Lees snel verder!

  1. Droog je oksels af na een wasbeurt

Je kunt het zweten van je oksels tegengaan door ze goed droog te maken na een wasbeurt. Wanneer jij onder de douche weg stapt of uit bad gaat, is het raadzaam je oksels goed af te drogen met een handdoek. Als de oksels en de rest van je lichaam ook goed is opgedroogd, kun je anti-transpirant deodorant gebruiken. De deodorant heeft zo het meeste effect, waarmee jij vroegtijdig zweten en vieze geurtjes tegengaat. 

  1. Vermijd cafeïne en alcohol

Bij het nuttigen van dranken met cafeïne of alcohol gaat je hart sneller kloppen. Je hartslag schiet omhoog en je zal sneller beginnen met zweten, want het lichaam wil de warmte kwijt kunnen. Het is belangrijk om genoeg te blijven hydrateren door voldoende water te blijven drinken. Het water helpt mee om de temperatuur van je lichaam op peil te houden, waardoor het lichaam minder hard hoeft te werken om de warmte uit te scheiden. Dit zal leiden tot minder zweten. 

  1. Gebruik anti-transpirant deodorant

Hedendaags is er veel keuze in verschillende deodorant. Een deodorant die uitstekend werkt tegen overmatig zweten, is anti-transpirant deodorant. Niet alleen helpt deze deodorant tegen de vieze zweetgeur, het pakt ook de diepere oorzaak aan. Zo bevat de deodorant geen kleurstoffen of conserveermiddelen en zijn ze huidvriendelijk. Ook zijn ze te gebruiken voor mensen met een gevoelige huid. Zorg dat je voor het aanbrengen van de anti-transpirant je lichaam helemaal hebt opgedroogd. Breng vervolgens de deodorant aan en daarna jouw t-shirt of trui. Het is raadzaam om de anti-transpirant deodorant elke dag te gebruiken. Zo krijgt je het beste resultaat. 

  1. Onthaar je lichaam

Bij overmatig zweten is het goed om je lichaam regelmatig te ontharen. De haartjes maken het bacteriën makkelijker om die vervelende zweetgeur te verspreiden. Wanneer je deze haartjes niet meer hebt, kunnen bacteriën de geur ook minder makkelijk verspreiden. Over het algemeen geldt namelijk dat meer haar lijdt tot sneller zweten. Een scheerbeurt, vooral op plekken die snel zweten, kan dus geen kwaad!

  1. Draag een katoen shirt

Een laatste tip is het dragen van een katoenen shirt onder je normale kleding. Wanneer jij last hebt van zichtbare zweetplekken op je shirt bij de oksels of de rug, is dat erg vervelend. Om dit te voorkomen is het dragen van een katoenen shirt een oplossing. Het katoen vangt namelijk het meeste zweet op en gaat de vervelende geur tegen.

Meer info over overmatig zweten

Wil jij meer informatie over overmatig zweten of blijf jij last houden van dit probleem? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met bijvoorbeeld Marco van Coevorden. Van Coevorden is sinds 2006 specialist in overmatig zweten en dermatoloog. Op zijn website vind je meer informatie over klachten en hoe jij deze kunt tegengaan. Voor vragen of advies kun jij altijd contact opnemen.

Door admin