werkstress voorkomen

Steeds meer mensen kampen met stress. Vaak gerelateerd aan het werk. We vragen simpelweg te veel van onszelf. Dit kan grote gevolgen hebben voor zowel de mentale als fysieke gezondheid. Daarom is het belangrijk dat je jezelf de juiste technieken aanleert om werkstress te voorkomen. Gelukkig is dat vaak makkelijker dan het lijkt. Met enkele simpele aanpassingen kun je al een wezenlijk verschil maken. Hieronder geven we vier tips om je hierbij te helpen. 

  1. Creëer een prettige werkomgeving 

Ten eerste is het belangrijk om over een prettige werkomgeving te beschikken. Als je je op jouw werkplek slecht kunt concentreren of niet comfortabel kunt zitten, geeft dit alleen maar extra onnodige stress. Merk je dat je veel fysieke ongemakken ervaart tijdens het langdurig zitten? Ga dan eens op zoek naar een nieuwe kantoorinrichting via havic-kantoormeubelen.nl. Kwalitatieve en ergonomische meubels zijn van onschatbare waarde voor een fijnere werkomgeving. Als je comfortabel kunt zitten, geniet je van minder stress en verbeterde productiviteit. 

  1. Durf hulp te vragen 

Ben jij iemand die altijd alles alleen probeert op te lossen? Dan loop je vanzelf een keer vast. Dat is onvermijdelijk. We kunnen het niet altijd alleen. Soms heb je hulp nodig. De expertise van een ander of een extra paar handen om de hoge werkdruk te kunnen dragen. Het is niet zwak om dit toe te geven. Het is juist goed, want zo voorkom je dat het werk eronder lijdt. Bovendien werkt het ook twee kanten op. Wellicht kan jij een ander in de toekomst van dienst zijn en zullen zij op hun beurt ook weer voor jou klaarstaan. Daarom is het ook zo prettig om over een duo werkplek te beschikken. Heel handig als je een vaste collega hebt voor raad, plezier en het delen van de werkdruk. 

  1. Beweeg voldoende 

Als je zittend werk doet, is de kans groot dat je overdag vaak niet aan de aanbevolen hoeveelheid beweging komt. Aanbevolen wordt om minimaal dertig minuten per dag matig tot intensief te bewegen. Dit hoeft niet te betekenen dat je ook echt elke dag moet sporten. Hierbij kun je ook denken aan simpele dingen zoals een wandeling of een rondje fietsen. Zeker als je doorgaans veel zit, is het belangrijk om extra momenten van beweging in te plannen. Dit zorgt ook voor de aanmaak van endorfine. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Dit hormoon maak je van nature aan tijdens het bewegen. 

Probeer daarom elke dag minimaal dertig minuten te bewegen. Gebruik bijvoorbeeld de pauzes om eens een rondje te wandelen. Je kunt dit ook met meerdere collega’s doen. Je zult merken dat dit niet alleen goed is voor de gezondheid en het verlagen van de stress, maar ook nog eens helpt om je productiviteit te verbeteren. 

  1. Bewaak je grenzen 

Dit lijkt misschien een open deur, maar zeg tijdig ‘nee’. Sommige mensen vinden dit echter heel lastig en nemen daardoor meer hooi op hun vork dan nodig is. Past een bepaalde opdracht even niet binnen jouw agenda? Durf dit dan ook aan te geven. Hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het zal worden. 

Door admin