Wijn, port, whisky. Allemaal hebben deze dranken hun ‘eigen’ glas. Champagne doet daar niet aan onder. Integendeel zelfs. Want deze bubbels hebben de luxe van maar liefst twee glazen waar ze in kunnen worden uitgeschonken: de flûte en de coupe. Welke van deze twee glazen is het beste voor champagne?

Champagne in een coupe

Champagne coupe glazen hebben een brede bovenkant en een stevige voet. Door hun vorm doen ze denken aan vroegere jaren. Helemaal wanneer de coupe glazen ook nog eens een sierlijk glaswerk hebben. Alsof ze rechtstreeks uit een oude filmset komen. Er is volop keuze in dit type glas, leert een kijkje in de online shop van APS Glass & Bar Supply ons. Het ene glaswerk is strak en simpel en het andere is romantisch en retro. Ook zijn ze er met een sierlijke voet of in een kleurtje: goud, zilver en zelfs zwart. Het mag duidelijk zijn: de coupe is een knap glas.

Champagne in een flûte

De flûte is in vorm het tegenovergestelde van de coupe. Dit glas is lang en smal. Een aanblik die meer elegantie dan robuustheid uitstraalt. Door de welbekende emoticon van de twee toostende glaasjes, zullen de meeste mensen al snel deze glazen voor zich zien – wanneer ze aan een toost met champagne denken.

Welk champagneglas is het beste?

De coupe en de flûte. Twee glazen met allebei hun eigen charmes. Maar welke is nou het beste om een feestelijke bubbel in uit te schenken? Dat hangt helemaal af van de gelegenheid: staat smaak op dat bewuste moment op één – of is dat de sfeer?

Fijnproevers zullen zeggen: de flûte is de beste keuze. Want door de lengte van de glazen hebben champagnebubbels rijkelijk de ruimte om van beneden naar boven te bruisen. Iets wat de aroma’s van de champagne doet ontwikkelen, zo zeggen de wijnkenners. En die zouden in brede coupe glazen dus zo vervliegen. Zonde!

Maar gaat het om de sfeer? Het oproepen van een retro sfeer – of juist een hypermoderne. Gaat het om een prachtige setting op een eettafel. Dan heeft de champagne coupe de voorkeur. Al is het alleen maar omdat je met deze glazen een champagnetoren kunt bouwen. Wel even voorzichtig tijdens het proosten, want de champagne klotst zo over de rand. Beter dus het glas heffen. Chin chin!

Door admin