verschil tussen coaching en therapie

Life coaching is de afgelopen jaren zeer populair geworden, maar wat is het verschil tussen life coaching en therapie? Er zijn een paar belangrijke verschillen tussen coaching en therapie. Een belangrijke is accreditatie. Therapeuten bieden geestelijke gezondheidszorg aan mensen met gediagnosticeerde psychische aandoeningen. Coaches leveren doelgerichte diensten die niet zorg gerelateerd zijn. Dus of je nu op zoek gaat naar therapie Harderwijk of waar dan ook in Nederland,  het is belangrijk om het verschil tussen coaching en therapie te begrijpen, zodat je weet welke je eventueel nodig hebt. 

Sommige mensen kiezen ervoor om, als ze het zich kunnen veroorloven, zowel een therapeut als een coach te bezoeken, maar de doelen zijn anders. Als je erover denkt om een ​​coach te zoeken of in therapie te gaan, lees dan onderstaand artikel en ontdek wat voor jou het meest logisch is.

Wat is het verschil tussen coaching en therapie?

Coaching vs. therapie, wat is het verschil? Er zijn een paar grote. Ten eerste is er accreditatie. Coaches zijn gecertificeerd, therapeuten hebben een licentie. Therapeuten behandelen psychische aandoeningen en diagnoses, coaches niet. Coaches werken voor korte tijd met cliënten. Therapeuten kunnen lange tijd met cliënten werken. Vaak zijn therapeuten gericht op verleden en heden, terwijl coaches toekomstgericht zijn. Laten we ingaan op meer verschillen tussen coaching en therapie. We beginnen met coaches.

Coaches

Coaches richten zich met hun cliënten op de toekomst. Ze verduidelijken doelen, identificeren obstakels en maken actieplannen. Coaches zijn geen medische of zorgprofessionals. Ze hebben niet de kwalificaties of accreditatie om geestelijke gezondheidszorg te verlenen. Coaches richten zich op het bereiken van een doel. Hun proces is gericht op actie en resultaat.

Therapeuten

Therapeuten daarentegen hebben de neiging om voor langere tijd met cliënten te werken dan coaches. De relatie tussen therapeut en cliënt is anders dan tussen coach en cliënt. De therapeutische relatie is een van de belangrijkste onderdelen van therapie. Het kan lang duren om vertrouwen en een gevoel van veiligheid op te bouwen. Soms is het even zoeken naar de juiste therapeut.

Therapie heeft de neiging zich te concentreren op het verleden terwijl het op weg is naar een betere toekomst. Therapie is introspectief en vaak minder doelgericht dan coaching. Therapeuten werken met mensen op basis van emoties, gedragingen en denkpatronen. Ze richten zich meestal op waarom de dingen zijn zoals ze zijn.

Sessie structuur

Er is ook een verschil in de structuur van de sessies. Therapiesessies variëren afhankelijk van de behoeften van de cliënt en het type therapie dat de therapeut verleent. Coaching sessies zijn doelgericht en gericht op vooruitgang. Zowel therapeuten als coaches stellen hun cliënten vragen. Therapeuten hebben de neiging om meer open vragen te stellen die tot nieuwe ontdekkingen kunnen leiden. Coaches stellen vragen die leiden tot een doelgericht, toekomstgericht antwoord.

Als je  psychische klachten hebt, te maken hebt met extreme stress en overweldiging, geen duidelijkheid in je leven hebt of aan het genezen bent van een trauma uit het verleden, kan therapie geschikt voor je zijn. Het is moeilijk om in je eentje met een depressie of angst of een posttraumatische stressstoornis (PTSS) om te gaan. Je hebt een gediplomeerde professional nodig om je te helpen de uitdagingen te verwerken en de redenen waarom je in de eerste plaats naar therapie ging, te doorgronden. 

Door admin