rib boot

Voor beginners zijn de veiligheid en gebruiksgemak bij het aanschaffen van een eerste boot belangrijk en dus kiezen velen voor een RIB boot, een Rigid Inflatable Boat. Kijk je bij een expert als Witsen Marine dan zie je dat er veel verschillende opties voor zijn, zowel in grootte als in gebruik als in prijs.

Je kan deze eerste aankoop dus zo duur maken als je zelf wil, des te meer omdat je ook vrij bent in de keuze voor de motor, of je nu kiest voor een nieuwe Yamaha buitenboordmotor, of een tweedehandse van een ander merk. Met veel meer mensen die sinds 2020 willen gaan varen, is dit hopelijk het perfecte moment voor ons om voor te stellen aan de wereld van de RIBs; ultieme gadget voor mannen. 

Een RIB kopen moet gemakkelijk zijn. In zijn eenvoudigste en meest traditionele vorm weten we allemaal wat we van een RIB kunnen verwachten, niet in de laatste plaats omdat de meesten van ons ze als trainings vaartuig hebben gebruikt. Het zijn zeer voorspelbare boten, met zwaar gebouwde en relatief zacht varende rompen, van voorschip tot achtersteven gewikkeld in een opblaasbare buis met grote diameter om drijfvermogen toe te voegen en kleine stoten te absorberen. Ze gebruiken jockey seats om ondersteuning te bieden bij een heftige golfslag en om optimaal gebruik te maken van de interne ruimte. 

Er zijn nog genoeg traditionele RIBs en daar mogen we dankbaar voor zijn. Maar wat ooit een nederig werkpaard was, heeft zich losgemaakt van deze oude functie. Zo kun je nu kiezen voor radicaal taps toelopende buizen, stijlvol geïntegreerd in glasvezel profielen. Of je kunt juist kiezen voor een ingenieus hybride vaartuig met een  prachtige cockpit lay-out in sportboot stijl. Bij het aanschaffen van een RIB boot moet je teruggaan naar de basis en nadenken over de simpele dingen: de romp, de motorkeuze, de essentiële eigenschappen die je wil en natuurlijk de prijs.

Waar moet je aan denken als je een RIB boot koopt?

Als je niet weet welke RIB je moet kopen, moet je jezelf heel goed informeren. Ze zien er misschien heel mooi uit in de showroom, maar zijn ze bijvoorbeeld bestand tegen roest? Zullen ze langdurig gebruik verdragen? Wees niet bang om veel kracht uit te oefenen op rugleuningen, frames en handgrepen. Als je ze met je hand kunt buigen, stel je dan voor hoe ze eruit zullen zien als het volledige gewicht van het lichaam wordt vermenigvuldigd met de G-kracht van een wilde zee.

Open alle luiken en kijk op plekken waar je misschien niet zo snel aan denkt. Is de bekabeling allemaal netjes gerouteerd en weggewerkt? Zijn de glasvezel randen ruw en scherp of afgeschuind en netjes? Zijn de opslagruimtes allemaal goed afgetapt? Heeft het dek zelf voldoende drainage? Een RIB moet in staat zijn om snel water af te voeren, want een RIB zal nu eenmaal golven over de boeg nemen. En heeft de boot om diezelfde reden een speciale plek voor de droge opslag van delicate items? Velen beweren precies dat te hebben, terwijl dat niet altijd het geval is.

Duidelijke elektronica

Houd bij het kopen van een RIB rekening met de stuurstand, de elektronica moet groot genoeg zijn om in één oogopslag te kunnen zien. Naast het inspecteren van de kwaliteit van de constructie en afwerking, moet je overwegen welke specifieke kenmerken je nodig hebt. Terwijl traditionele zitplaatsen maar een paar passagiers toelaten, zijn er nu tal van meer sociale, gezinsvriendelijke opties beschikbaar. Met name de boeg ruimte wordt vaak veel beter gebruikt, vooral op boten in mediterrane stijl. Aan het roer moet de elektronica dus groot genoeg zijn om in één oogopslag te kunnen lezen, robuust genoeg om de blootstelling aan zout water aan te kunnen en eenvoudig genoeg om met handschoenen aan te kunnen bedienen!

Door admin