boot voorbereiden

Voordat je deze lente een meer, rivier of zee op gaat, is het van cruciaal belang dat de boot in orde is. Natuurlijk kun je een professional betalen om jouw boot klaar te maken voor het seizoen, maar door al het werk of het grootste deel van het werk zelf te doen, kun je geld besparen en kun je beter vertrouwd raken met jouw boot. Voordat je je eerste tochtje van het jaar op het water plant, moet je er bijvoorbeeld voor zorgen dat je de juiste boot verzekering hebt afgesloten. Dit is slechts een van de zaken waar je op moet letten en misschien zijn de praktische zaken nog wel belangrijker. En dus vroegen we aan onze favoriete watersport winkel waar je op moet letten. Hieronder vind je een handleiding om je voor te bereiden op een nieuw seizoen varen!

Stof de handleiding af

Elke boot is anders, dus het is belangrijk om de gebruikershandleiding van die van jou te vinden en te raadplegen terwijl je door het proces gaat om deze gereed te maken.

Reinig en poets de boot

Haal het zeil van de boot en berg het op een veilige plek op. Was het vaartuig grondig, van binnen en van buiten. Schrob onder tapijten om schimmel aan de binnenkant te verwijderen. Controleer de romp en repareer eventuele schades. Zet vervolgens de zijkanten van de boot in de was. Vermijd om veiligheidsredenen het dek in de was te zetten, want dan zou het glad worden.

Laat de motor draaien

Neem de tijd om alle stappen te doorlopen die nodig zijn om de motor van de boot startklaar te maken. Welke stappen je moet nemen, is afhankelijk van jouw specifieke boot en of je een binnen- of buitenboordmotor hebt, zoals een Yamaha buitenboordmotor. In het algemeen geldt:

– Voer een visuele inspectie uit om er zeker van te zijn dat er geen kapotte draden of andere tekenen zijn dat beestjes er in de winter hun intrek in hebben genomen.

– Inspecteer riemen, slangen en bedrading om er zeker van te zijn dat er geen corrosie, scheuren of lekkage is. Draai slangklemmen en fittingen indien nodig vast.

– Inspecteer de draden, maak de aansluitingen schoon of vervang ze en breng een corrosieremmer aan om schade tijdens het vaarseizoen te verminderen.

– Volg de instructies in de gebruikershandleiding om de bougies te verwijderen, inspecteren en opnieuw te installeren.

– Voer de nodige reparaties uit, inclusief het verwisselen van gecorrodeerde zinkanodes.

– Smeer de bewegende delen.

Als je niet zeker weet of je een van deze stappen kunt uitvoeren, aarzel dan niet om voor bepaalde taken een professional in te schakelen.

Verander of spoel de vloeistoffen

Je hebt waarschijnlijk met vloeistoffen te maken gehad voordat je de boot voor de winter opbergde. Net zoals je bij een auto die lang niet gereden heeft de vloeistoffen nakijkt voordat je gaat rijden is het voordat je het water op gaat met de boot, ook belangrijk om het olie- en koelvloeistofpeil van de boot dubbel te controleren.

Test de elektrische systemen

Voer een visuele inspectie uit van de elektrische systemen van de boot en zorg ervoor dat alle draden en componenten in goede staat zijn. Draai schakelaars om, om te controleren of ze werken en vervang ook eventueel alle doorgebrande lampen.

De accu

Voer een routine-inspectie van de boot accu uit. Controleer eerst de buitenkant van de behuizingen op barsten of beschadigingen. Inspecteer de aansluitingen en verwijder eventuele corrosie met een staalborstel. Kijk voor loodzuuraccu’s naar het vloeistofpeil en voeg gedestilleerd water toe. Gebruik een spanningsmeter om ervoor te zorgen dat de batterijen volledig zijn opgeladen.

Door admin