Ben je fan van open ruimtes, minimalistische decoratie, ruige texturen en neutrale kleurenschema’s? Als het antwoord ja is, is de industriële interieurstijl misschien precies wat je zoekt. Hier is een overzicht van deze stijl die nu een comeback maakt.
Wat is een industriële interieurstijl precies?
Hoe modern het ook mag lijken, industrieel design, met name architectuur, dateert uit de industriële revolutie en de opkomst van grote fabrieken, industrieën en pakhuizen. In de jaren zestig en zeventig werden veel industriële complexen omgebouwd tot appartementen om in te wonen vanwege woningtekorten in delen van de VS en Europa.
De oorspronkelijke architecturale en design elementen, zoals de grote ramen, hoge plafonds, zichtbare bakstenen en betonnen muren, onverholen leidingen en kanalen, werden allemaal de verkoopargumenten van de industriële interieurstijl. En dus worden deze robuuste kenmerken grotendeels behouden en soms gewijzigd om aan de hedendaagse esthetiek te voldoen. Aangezien het vrijwel alle oorspronkelijke structurele en ontwerpaspecten en materialen hergebruikt, zijn industriële interieurs duurzaam en milieuvriendelijk.
Over het algemeen is industriële interieurstijl minimalistisch, rauw, rustiek en ecologisch verantwoord. De onderstaande kenmerken definiëren de industriële designstijl in grote lijnen. Als je op zoek bent naar manieren om deze stijl aan het ontwerp van je huis toe te voegen, richt je dan op het introduceren van deze elementen.
Neutraal kleurenpalet
De industriële stijl gebruikt voornamelijk neutrale kleuren. Grijs, zwart, wit en bruin staan centraal, terwijl meer levendige kleuren als accenten worden gebruikt.
Omarm natuurlijk licht
Open ruimtes, grote ramen en deuropeningen zijn een paar basisprincipes. Deze kenmerken laten veel natuurlijk licht binnen en dragen bij aan de ruimtelijkheid van de ruimte. Oorspronkelijke architecturale elementen zoals zichtbare bakstenen muren, betonnen vloeren, balken, zichtbaar leidingwerk, enz., worden omarmd als onderdeel van de stijl in plaats van te worden verborgen.
Hergebruikte materialen
De rustieke en rauwe charme van de industriële stijl is mede te danken aan het gebruik van hergebruikte stukken en materialen. Reclaimed hout en opgeknapte meubels zoals eettafels, keukenbladen en deuren zijn een paar voorbeelden. Het kenmerkende “blootgestelde” en rustieke kenmerk is ook van toepassing op verlichting. Qua armaturen zijn metalen vloerlampen, pendellampen en kooilampen populaire keuzes.
Mix en match verschillende texturen
De industriële stijl is niet bang om verschillende texturen te mixen en matchen, zoals hout, metaal, beton en leer. Dit zorgt voor een visueel interessante en dynamische ruimte. De industriële stijl is allesbehalve saai en eentonig. Het is een eclectische stijl die meubels en accessoires uit verschillende tijdperken en stijlen combineert. Een vintage leren bank gecombineerd met een strakke metalen tafel en een paar industriële lampen is een perfect voorbeeld.
Grafische lijnen
Een ander aspect van deze stijl is de voorkeur voor strakke, grafische lijnen boven slingerende lijnen en gebogen patronen. Dit zie je terug in de stijl van de meubels en andere aspecten zoals verlichtingsarmaturen, ruiten, deuren, enz.
Creëer gezelligheid met natuurlijke textielsoorten
Natuurlijke textielsoorten zoals katoen, linnen, leer enzovoort hebben een rauwe uitstraling die past bij de industriële stijl. Daarom worden deze verkozen boven zachte stoffen zoals zijde, fluweel, enz.
Industriële decoratie is in de kern utilitair en minimalistisch. Alle stukken in de kamer hebben een doel, dus je zult geen overbodige of gewoon decoratieve elementen tegenkomen zoals plaids, kussens, showpieces, enz. In plaats daarvan is het de bedoeling om doelgericht te zijn. De focus verschuift van prullaria naar gedurfde accenten zoals kunstwerken, verlichtingsarmaturen, enz.
Vermijd versierde stukken met houtsnijwerk, gebogen armleuningen, enzovoort. Maar dit betekent niet dat je niet kunt mixen en matchen. Je kunt industriële stijl juist prima combineren met andere stijlen zoals vintage, mid-century modern, Scandinavisch, enz. Probeer gewoon doelgericht te zijn met je keuzes. Beperk bijvoorbeeld in een industriële slaapkamer het meubilair tot essentiële stukken, zoals een bed, kledingkast/dressoir en nachtkastjes. Je kunt extra zitplaatsen toevoegen, zoals fauteuils of een bank, als er meer ruimte is.
‘Rauwe’ industriële interieurstijl
De grootste aantrekkingskracht van industrieel design is het vermogen om de blootgestelde aspecten van design en architectuur te combineren met een gezellige sfeer. In een omgebouwde industriële loft zouden elementen zoals blootgestelde bedrading of leidingen, balken, enz., deel uitmaken van de oorspronkelijke structuur. Dus het enige wat je hoeft te doen is deze in het ontwerp te verwerken.
Maar in gebouwen en woningen moet je de verschillende ‘rauwe’ delen van de architectuur bewust niet bedekken voor de essentiële onafgewerkte industriële look. Blootgestelde bakstenen muren en balken zijn de voor de hand liggende keuzes. Je kunt kiezen voor een betonnen vloer, verweerd of gerecycled houten meubels, metalen kozijnen, aanrechtbladen, enz.
Grote, open ruimtes en hoge plafonds zijn kenmerkend voor het industriële interieurontwerp. Dit vertaalt zich goed naar open plattegronden, vooral voor de sociale ruimtes, d.w.z. de woonkamer, keuken en eethoek. Grote ruimtes en open plattegronden kunnen overweldigend zijn om te decoreren. Om het makkelijker te maken, verdeel je de ruimte op in verschillende functionele zones en veranker je elk van deze zones met vloerkleden, textiel en gerichte verlichting. Bind alles samen met een solide neutrale kleurenschema en terugkerende accenten!